Milano Men’s Fashion Week

Pogledajte nove kolekcije vaših omiljenih brendova

Milano Men’s Fashion Week je jedno od najprestižnijih događanja u svetu mode, gde se svake godine okupljaju najveći dizajneri, influenseri i ljubitelji mode. Danas se završava Milano Men’s Fashion Week za proleće/leto 2025, i bila je to nedelja ispunjena spektakularnim prikazima kreativnosti i inovacija. Pre nego što se sredinom nedelje preselimo u Pariz, gde nas očekuju uzbudljivi novi debiji, želimo da osvetlimo najistaknutije trenutke sa revija u italijanskoj prestonici mode.

milano

Ovogodišnja manifestacija predstavila je niz impresivnih revija koje su redefinisale granice muške mode. Prada je zadivila publiku živim bojama i zanimljivim krojevima, demonstrirajući hrabrost u dizajnu i igru sa formom. Emporio Armani i Giorgio Armani ostali su verni svojoj sofisticiranoj eleganciji, prikazujući kolekcije koje odišu rafiniranošću i klasičnom prefinjenošću. Fendi je impresionirao smeo dizajnom koji spaja tradicionalno i avangardno, dok su Dolce & Gabbana, kao i uvek, doneli dašak ekstravagancije i luksuza.

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na najznačajnije revije koje su obeležile ovu nedelju mode, analizirajući ključne trendove i inspiracije koje će oblikovati mušku modu u narednim sezonama.

Fendi

Dok se rimska kuća sprema za stogodišnjicu 2025. godine, FENDI je predstavio svoju kolekciju za proleće 2025. u svom novom milanskom prostoru, Super Studio Maxi. Dizajnerka Silvia Venturini Fendi poslala je modele da marširaju pistom okruženom šest ogromnih kinetičkih ogledala-monolita, odajući počast svojoj prvoj muškoj kolekciji iz 1990. kroz nostalgično preispitivanje klasičnih silueta. Ležerni mantili, skraćene vetrovke i karirane pantalone označili su relativno mladalačku i preppy kolekciju. U skladu sa temom akademizma, dizajnerku je inspirisala elegantna fotografija italijanske fudbalske reprezentacije sa aerodroma iz 1984. godine, i razvila je grb koji uključuje vevericu (motiv korišćen u pakovanju njene bake i u prvoj radnji FENDI) i druge ikone brenda kroz godine.

Gucci

Sabato de Sarno je svojim drugim muškim kolekcijama za Gucci postavio ‘Resort‘ na potpuno novi nivo sa kolekcijom inspirisanom surfovanjem. Košulje sa apstraktnim surferima, šarene kabanice i hibiskus i delfin printovi bili su pomešani sa nekim od tradicionalnijih favorita kuće – svetlim dugim kožnim mantilima, čizmama sa konjskim bitovima i kožnim aksesoarima u kiselim zelenim, neonskim narandžastim i, naravno, klasičnoj Gucci Rosso crvenoj.

Moschino

Moschino se vratio na pistu pod kreativnim vođstvom Adriana Apioleze u otvorenom ambijentu sa komično visokim gomilama prtljaga u pozadini na Milano Men’s Fashion Week-u. Prva muška kolekcija kuće nije razočarala obožavaoce teatralnog pravca pod Jeremyjem Scottom, sa ogrlicama u obliku kroasana, odelima sa kancelarijskim priborom i torbama u obliku lubenica među kamperskim aksesoarima kolekcije.

Giorgio Armani

milano

Pod nazivom “Sloboda u prirodi”, revija je bila prožeta osećajem avanture – referišući se na konjičke sportove, safari jakne i tešku obuću – a sve to dok je zadržavala prepoznatljiv elegantni kroj. Blizu svog 90. rođendana, dizajner Giorgio Armani delovao je željno da prenese svoju uobičajenu urbanu odeću na mesto gde priroda vlada malo divlje – među 80 prikazanih izgleda, tu su bili ljudi bez košulja, vojničke jakne bez kragni, voluminozne tunike i modeli u lavandinim tonovima.

Kolekcija pod nazivom “LOST AND FOUND” svakako je zadržala razigranu eklektičnost i nomadski duh; rodno neutralna odela i krojeni mantili sa aplikacijama u obliku polomljenih jaja i fascinatorima u obliku džambo džetova, dok se italijanski duh oglasio kroz crveno-belo-zelene nijanse sa fudbalskim loptama ispod ruku. Pastoralne projekcije polja lavande i razigranih divljih konja prikazivane su na zidovima prostora Teatro Armani gde je predstavljena Emporio Armani muška kolekcija za proleće/leto 2025.

Dolce & Gabbana

Nova muška kolekcija za proleće/leto 2025. kanališe suštinu italijanskog leta 1950-ih, reinterpretirajući bezvremenske klasike uz zanatsku veštinu i lagane tkanine, što kulminira prikazom neuporedive elegancije.

Prada

Miuccia Prada i Raf Simonsova Prada kolekcija za proleće/leto 2025. predstavljena je u njihovom uobičajenom domu, u sedištu u Milanu. Gosti su sedeli na zakrivljenim klupama paralelno sa vijugavom pistom, ispod lebdeće kuće. Kolekcija pod nazivom “Closer” spojila je tradicionalne košulje sa dugmadima i pantalone ravnog kroja sa žičanim kragnama i ultra-skraćenim jaknama. Aksesoari su bili minimalni – uglavnom u vidu mekanih torbi boje čokolade i kaiševa sa srebrnim kopčama spuštenih nisko na kukove. Slikar iz 18. veka Bernard Buffet je omažiran kroz ekspresionističke figure na majicama, a trostrani isečci na pletivu aludirali su na geometriju prepoznatljivog logotipa kuće.

Emporio Armani

milano

Emporio Armani je poznat po svom ležernom pristupu upečatljivoj italijanskoj muškoj modi — kao suprotnost luksuznoj i formalnoj glavnoj liniji Giorgio Armani. Emporio Armani je na rasporedu Milano Fashion Week-a nastupio pre glavne linije, upriličivši spektakl u Armani/Teatru u subotu uveče. Kolekcija Emporio Armani za proleće/leto 2025. bila je nežna omaž konjičkom stilu života, sa scenama krda konja koji trče kroz polja na početku revije.

milano

Više od 80 izgleda je prošlo pistom Milano Fashion Week-a, spremno za trkačku stazu, bilo da sami jašete konja ili posmatrate druge kako se takmiče za nagradu. Elegantni muškarci Emporio Armani bili su spremni za takmičenje u opuštenim odelima vezanim u struku, upareni sa glomaznim jahačkim čizmama suženim za trkačku stazu. Prozračno pletivo bilo je otvoreno na grudima radi bolje ventilacije, dok su prugasti kombinezoni bili namenjeni za italijanske letnje izlete.

Drugde, vojničke jakne bez kragni dobijale su tonalne karirane šare prožete luksuzom Armanija, dok su ukrašeni topovi i izbušene pantalone isijavali boho šik mentalitet. Zatim, kako su se svetla prigušila da označe kraj, snopovi lavandinih polja preplavili su ekrane u teatru, mirišući vazduh aromatičnim cvetovima dok su šest parova, muškaraca i žena, pričali i smejali se dok su šetali pistom. Polunagi muškarci prikazali su svoje izvajane torzove ispod kožnih traka i mini šortseva, noseći bukete lavande u pletenim torbama. Žene su bile dramatizovane u stilu 1920-ih, sa haljinama sa cvetnim printom i nagnutim šeširima, hodajući ruku pod ruku u znak omaža zajedništvu na otvorenom.

Foto: Profimedia

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije