Najveće stilske ikone kroz godine

10 dama koje su oblikovale savremenu modu

stilske ikone

Kroz vekove, moda je bila sredstvo izražavanja, identiteta i kulturnog uticaja. Neke žene su svojim nepogrešivim stilom, hrabrošću i inovativnošću ostavile neizbrisiv trag u modnoj istoriji. Ove stilske ikone nisu samo pratile trendove – one su ih stvarale. Od klasične elegancije Audrey Hepburn i neponovljive harizme Grace Jones, do savremenih uticaja Madonne, svaka od ovih žena donela je jedinstven doprinos svetu mode. Ovaj tekst predstavlja omaž ženama koje su svojim modnim izborima oblikovale istoriju i inspirisale generacije širom sveta.

stilske ikone
Veruschka

Bilo da su se borile protiv najvećih tabua u industriji, osvajale piste za najveće svetske brendove, ili kreirale sopstvene stilske legende, neke žene su zauvek urezane u modnu istoriju.

Marlene Dietrich

Nemačko-američka glumica i model postala je poznata 1930-ih kada je fotografisana u smokingu. Dietrich je stalno menjala svoj izgled tokom karijere. Fotografisana je u svemu, od bundi i haljina do muške odeće.

Audrey Hepburn

Zvezda filma „Doručak kod Tifanija“ sa očima kao srna postala je svetski poznata nakon što je nosila tu čuvenu malu crnu haljinu koju je dizajnirao Hubert de Givenchy. Ali Hepburn je takođe ostavila trag u modi, popularizujući ravne pantalone, bluze sa lađa izrezom i svoj jednostavan, čist stil oblačenja.

Twiggy

Jednako očaravajuća Twiggy je 60-ih godina prekršila konvencionalna modna pravila svojim androgenim izgledom i kratkom kosom. Britanska kulturna i ikona bila je, može se reći, prvi svetski međunarodni supermodel.

Jackie Kennedy Onassis

Kao Prva dama Sjedinjenih Država, jackie Kennedy je zračila bezvremenskim stilom koji je bio jednostavan i elegantan. Njena upotreba šešira u obliku kutije, velikih naočara za sunce i mornarskih kaputa kopirali su milioni žena širom sveta.

Veruschka

Grofica Vera von Lehndorff-Steinort je pruski model koja je postala istaknuta 1960-ih i 70-ih. Poznata je po radu sa Salvadorom Dalijem u Keniji i uvođenju novog žanra modelinga u kombinaciji sa umetnošću.

Grace Jones

Androgeni izgled Grace Jones osvojio je Pariz 1970-ih. Često je sarađivala sa francuskim fotografom Jean-Paul Goudeom, koji je poznat po fotografijama Kim Kardašijan za časopis Paper iz 2014. godine. Kasnije se okušala u glumi i izdala nekoliko muzičkih albuma, uključujući ‘Island Life’ (1985).

Jane Birkin

Engleska glumica, pevačica i model bila je popularna 70-ih godina zbog svog dečačkog izgleda, dokazujući da casual stil može biti takođe elegantan. Bila je u vezi sa francuskim kompozitorom i pesnikom Serge Gainsbourgom. Birkin je inspirisala Hermès Birkin torbu, koja je predstavljena 1984. godine. Naše stilske ikone jednostavno ne bi bile potpune bez Jane Birkin.

Bianca Jagger

Nikaragvanska glumica je mešala stare i nove komade i bila je oličenje glamura 70-ih godina. Bila je udata za  Mick Jaggera od 1971. do 1979. godine. Bianca trenutno služi kao ambasador dobre volje u Savetu Evrope i aktivistkinja je za ljudska prava. I dalje je jednako elegantna!

Princeza Diana

Princeza naroda imala je svet mode koji je pratio svaki njen korak nakon što je izašla na svoj svadbeni dan u toj svilenoj taft haljini koju su dizajnirali David and Elizabeth Emanuel. Njeni modni izbori stavili su britanske brendove, kao što je Catherine Walker, na mapu. Inspirisala je žene širom sveta svojom elegancijom i sofisticiranošću.

Madonna

Madonna je stalno menjala svoje izglede tokom karijere, od punk stila 80-ih i čistog glamura, do te ‘Like a Virgin’ venčanice i čuvenog zlatnog konusnog korseta Jean Paul Gaultiera. Njena stilska svestranost dokazuje da nije samo kraljica popa od 80-ih, već i kraljica mode.

Foto: Profimedia

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije