Diane Von Furstenberg: Ikona mode i ženske emancipacije

U susret njenom dokumetarcu, otkrivamo sve što treba da znate o ovoj slavnoj dizajnerki.

Diane Von Furstenberg, ime koje odjekuje kroz modne piste i srca žena širom sveta, predstavlja simbol elegancije, snage i neprekidne inovacije. Njena haljina na preklop, koja je donela revoluciju ženskom garderoberu, samo je delić priče o njenom neverovatnom uticaju na modu. Pred premijeru novog dokumentarca na Tribeca Film Festivalu, istražujemo nasleđe ove legendarne dizajnerke.

Početak jedne legende


Diane Von Furstenberg započela je svoju karijeru u Njujorku ranih ’70-ih godina. Njen prvi veliki uspeh bila je pletena jersey haljina na preklop, koja je odmah privukla pažnju modne javnosti. Iako nije bila prva koja je osmislila ovu haljinu, njen inovativan pristup je promenio način na koji žene doživljavaju svakodnevnu eleganciju. Newsweek ju je proglasio “novom ikonom ženske slobode i najprodavanijom dizajnerkom od Coco Chanel,” čime je Diane postala simbol emancipacije žena kroz modu.

Diane Von Furstenberg

Intimni pogled u život Diane Von Furstenberg


Dokumentarac “Diane Von Furstenberg: Woman in Charge,” u režiji Sharmeen Obaid-Chinoy i Trish Dalton, pruža uvid u život ove modne ikone. Film osvetljava njene rane dane, dugogodišnje prijateljstvo sa bivšim mužem Egonom Von Furstenbergom, evoluciju njenog brenda i uticaj njene majke na njen život. Intervjui sa prijateljima i kolegama, uključujući Marca Jacobsa, Hillary Clinton, Oprah Winfrey i Fran Leibowitz, dodatno osvetljavaju njen put.

Diane Von Furstenberg

Uspon do zvezda


Diane je postala princeza udajom za princa Egona Von Furstenberga 1969. godine, ali je ubrzo pokazala da je mnogo više od titule. “Onog trenutka kada sam saznala da ću postati Egonova žena, odlučila sam da imam karijeru,” izjavila je Diane. Ta odluka je vodila ka stvaranju jednog od najprepoznatljivijih modnih brendova. Iako su se razveli 1983. godine, njihovo prijateljstvo je trajalo do Egonove smrti 2004. godine, što je dirljivo prikazano u dokumentarcu.

Diane Von Furstenberg

Revolucionarni dizajn


Haljina na preklop ostaje najprepoznatljiviji komad Diane Von Furstenberg, ali njena kreativnost se tu nije zaustavila. Pojasani krojevi, pantalone visokog struka i lepršave maksi haljine postali su deo njenog kultnog kataloga. Sa preko milion prodatih haljina do 1976. godine, Diane je već tada bila lider u modnoj industriji. Njena sposobnost da spoji jednostavnost i seksipil po pristupačnim cenama bila je ključ njenog uspeha.

Diane Von Furstenberg

Nasleđe i filantropija


Nakon ponovnog lansiranja svog brenda 1997. godine, Diane je osvojila novu generaciju žena. Njena filozofija ostala je nepromenjena: “Jednostavnost i seksipil, to je ono što ljudi žele.” Pored modnog dizajna, Diane se posvetila filantropskim projektima koji promovišu žene na liderskim pozicijama, pružajući podršku i inspiraciju novoj generaciji.

Dokumentarac o njenom životu, koji će biti dostupan od 25. juna 2024. godine, pruža priliku da izbliza upoznamo ženu koja je promenila svet mode.


Harper’s Bazaar s ponosom slavi život i rad Diane Von Furstenberg, žene koja je zauvek promenila modnu industriju.

Foto: Profimedia

Najnovije