Harper's Bazaar Srbija

Povratak kupastih brushaltera

Trend nastao 1950-ih godina doživljava ponovnu renesansu


Poznat po svojoj agresivnoj, a ipak ženstvenoj formi, grudnjak sa šiljastim čašicama oduvek je bio provokativan predmet. Ovaj trend poznat nam je sa vintage pin-up postera, a nosile su ga i slavne dame poput Mailyn Monroe i Madonne. Danas kupasti brushalter postaje trend i dobija nove forme, privlačeći novi talas seksualne pozitivnosti.

Grudnjaci sa šiljastim čašicama, kao i njihova “sestrinska” verzija sa još više punjenja, poznata kao “bullet bra”, potiču iz 1950-ih godina. Pružajući dodatni volumen, predstavljali su verziju push-up grudnjaka tog doba, kao i omiljeni komad žena.

Madonna

Kada pretražite “grudnjak sa šiljastim čašicama”, Madonna će nesumnjivo biti modna referenca. Madonin roze satenski grudnjak sa kupastim čašicama, predstavljen je svetu tokom njene “Blond Ambition Tour” turneje 1990. godine. Pre nego što smo i shvatili, roze grudnjak ukrašen mašnicama postao je sinonim za Madonnu, i 25 godina kasnije prodat je za 52,000 dolara na aukciji pop-kulture u Christie’s-u. Jean Paul Gaultier je ponovo osmislio ovaj komad za Madonu 2012. godine za njenu MDNA turneju, ovog puta sa BDSM konstrukcijom nalik kavezu.

Deceniju kasnije, ovaj komad doživljava svoju renesansu na brojnim crvenim tepisima. Uočili smo ga na zvezdama poput Beyonce, Kelly Rowland, Miley Cyrus, i drugih.

Beyonce

Beyonce važi za predvodnicu većine modnih trendova, što nije isključeno ni u ovom slučaju. Još pre dve godine, na jednoj od promotivnih fotografija svog ,,Renaissance” albuma, Beyonce kanališe Madonnu u crno-zlatnom korsetu sa zašiljenim dodacima. Nedavno imali smo prilike da je vidimo u hipnotišućoj Balmain haljini sa kapuljačom, koju upotpunjuje upravo korset sa kupastim čašicama.

Miley Cyrus

kupasti brushalter

Sasvim priliči da ovaj trend vidimo na jednoj od najintrigantnijih i najuticajnijih pevačica današnjice. Na crvenom tepihu Grammy nagrada, Miley Cyrus nosila je kompleksnu, zlatnu haljinu sa šiljastim čašicama, dizajniranu od strane Maison Margiela. Ovaj efektni komad uparila je sa frizurom inspirisanom bufanom, kao omaž njenoj počasnoj kumi , Dolly Parton.

Ima smisla da ova provokativna odeća ostaje omiljeni komad performans umetnika, nošen na pozornicama širom sveta. Namenjena je “It” devojkama i zahteva zasluženu pažnju.

Foto: Profimedia, Instagram

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije