Harper's Bazaar Srbija

Atinska škola

Održana ovog leta, modna manifestacija u glavnom gradu Grčke pokazuje istrajnost ka različitim interpretacijama modnog stvaralaštva, sa održivim razvojem kao lajtmotivu kreiranja

OD KONVENCIONALNOG do ekstravagantnog, revije u toku Atinske nedelje mode pokazale su različite estetske doživljaje

Na prvi pomen Atine kao kolevke moderne civilizacije, moda svakako nije jedan od aspekata kojim se ovaj grad ističe. Međutim, i to se menja zahvaljujući Atinskoj nedelji mode koja je ovog leta održana u Ellinikon Experience Park, najvećem urbanističkom projektu Evrope.

Nedelja mode je započeta sa haute couture kolekcijom brenda MI-RO i to u Olimpijskom akvatičkom centru.

Atinska nedelja mode ovog leta je imala svoje 32. po redu dešavanje koje je posebno značajno zbog akcenta na ekološku opravdanost mode i promovisanje održivog razvoja. Manifestacija je završena revijom Angelosa Bratisa u spektakularnom kompleksu koji je projektovao arhitekta Santiago Calatrava.

Kolekcija inspirisana suncem koje se rađa iznad Kiklada bila je poslednja revija na manifestaciji koja je pomerila granice vizuelnih doživljaja i kreirala spoj mode, umetnosti, arhitekture sa elementima održivog razvoja.

Od dekadentnih modnih kreacija, pa do onih sa futurističkim elementima, revije su predstavile varijacije na temu savremene ženske pojave. Marios Togos upotrebio je ostatke materijala i staru odeću kako bi ih reinterpretirao na nov način i dao im drugi život.

NEDELJA MODE U ATINI predstavlja iskorak u popularizaciji mode u ovom regionu i kao takva Atina se etablira kao modna metropola

Kolekcija Flora Geaeca dizajnerke Daphne Valente ukazuje na njenu fasciniranost prirodom i njenim lepotama, te ne čudi što je veći deo kolekcije posvećen cvetnom printu i odeći u formi cveća.

S druge strane estetskog spektra našao se dizajner Parthenis koji je svojom kolekcijom Winterlude pokazao moć normcore estetike i tihi govor nepretencioznih odevnih komada.

Tekst: Marko Mrkaja

Fotografije: Panoulis Photography 

 

Najnovije