Balenciaga: Renesansa visoke mode

U čast nasleđa koje nam je ostavio majstor siluete Christobal Balenciaga, interpretirajući ikonične kreacije iz 50-ih, Demna Gvasalia, umetnički direktor i savremeni modni vizionar predstavio nam je renesansni povratak kraljevske elegancije koja redefiniše eru visoke mode.

Povlačenjem sa društvenih mreža, svima nam je bilo jasno da se sprema potpuni preokret u vizuelnom izrazu čuvene modne kuće.

Gvasalia, na njemu prepoznatljiv, avangardni način, pola veka kasnije, nakon što je Cristobal Balenciaga, osnivač legendarne modne kuće, zatvorio vrata svog ateljea 1968. godine, otvara novo poglavlje. Na impozantan način, maestralno manipuliše novim/ starim prostorom i voluminoznim konstrukcijama koje ostavljaju bez daha.

“Visoka moda je osnova ove kuće, tako da je moja kreativna i vizionarska dužnost da dovedem visoku modu ponovo u ovu kuću. Za mene je visoka moda neistražena moć kreativnog izražavanja i kreativne slobode, kao i platforma za inovacije. Ne samo da nudi niz otvorenih mogućnosti u izradi odeće, već isto tako donosi i modernu viziju i vraća modnu kuću na originalne početke, tamo odakle je sve i krenulo”, ističe Demna Gvasalia.

Prepoznatljiva forma u novom ruhu, hi tech materijali i nesvakidašnji modni dodaci u vidu broševa, šešira, prstenja i naušnica doneli su potpuno novu, savremenu dimenziju, koja nam jasno stavlja do znanja da je Gvasalin osećaj za modu nepogrešiv.

Bez muzike i specijalnih efekata, na avangardnim modelima, imali smo privilegiju da vidimo unikatnu odeću, rađenu po meri koja nas nostalgično vraća u vremena kada su zanat i ručna izrada odevnih komada bili najlepši izraz primenjenih umetnosti.

Priredila: Mila Đenić

Izvor fotografija: Profimedia

Najnovije