Drugi dan visoke mode u Parizu: Oduševili su nas Armani Privé i Alexandre Vauthier

Iako je ovo bio dan obeležen Chanel revijom, ovo nikako nije jedina kolekcija koja je privukla ogromnu pažnju, štaviše.

“Blještavilo” to je naziv Armani Privé couture kolekcije za jesen-zimu 2022/2023. Fantastična 93 modela koja dolaze iz ove veličanstvene kolekcije mogu svaki ponaosob da se pohvale izuzetnošću. Shvatamo da je u pitanju niz epiteta, ali činjenica je da uopšte ne preterujemo.

Giorgio Armani bio je inspirisan jednom od najglamuroznijih era u svetu mode, preciznije “večernje” mode u ovom slučaju. One koja je postavila standard za nešto što danas podrazumevamo pod večernjom (svečanijom, elegantnijom BLJEŠTAVIJOM) stilizacijom odevne kombinacije. U pitanju su dakako getsbijevske 20-te i 30-te godine prošlog veka. Sofisticiranost svedenog kroja u kombinaciji sa primamljivošću detalja, koji izgrađuju taj “magični” odevni predmet sa nestrpljenjem išćekivan da se obuče u posebnoj prilici.

87-godišnji italijanski dizajner udario je temelje savremenoj eleganciji pre više decenija, ni jednog trenutka ne odstupajući od iste, koliko god trendovi bili naklonjeni kulturi praktičnijeg, mix and match i edgy odevanja.

Giorgio Armani upravo ovom kolekcijom koja donosi sav sjaj visokog, a zapravo tako jednostavnog glamura, usuđuje se da podigne ulog u svetu street-style mode i da svake ženu u trenutku pretvori u zvezdu večeri. I to čak 93 puta za redom. Bez omaške.

Majstorstvo u ovom domenu sofisticiranosti nije omanulo ni kod jednog od omiljenih francuskih dizajnera mlađe generacije - Alexandre Vauthier-a.

Visoka moda u ovom “francuskom” slučaju, vešto se poigrava sa idejom uniseks mode, donoseći uticaj kabare ere (dakle iste one kojoj se posvetio i Armani) u vidu hibridnih krojeva pantalona i kombinezona, kao i suknja-pantalona.

Sjaj šljokičica takođe ima primarnu ulogu u Vauthierovoj kolekciji. Međutim, dozu spektakularnosti u ovom couture slučaju, izaziva jasno ukazivanje na seksepil koji veliča moć žene  vidljivo na način Jean Paul Gaultiera i Thierry Mugler-a.

Dakle, dvojici genija za koje je radio i Alexandre Vauthier, te je ovaj prepoznatljiv uticaj nemoguće izbeći. Dinamika siuleta od fluidnih formi, preko plise, šljokičavih i detalja sa perjem, oversized gronjih delova i asimetričnih celina, donosi pak prepoznatljiv  Vauthier potpis odvažnosti. U konačnici ovaj miks donosi pobedničku kolekciju u kojoj se za svakoga može naći ponešto, iako nikako nije namenjena svima.

Tekst: Maja Bunčić

Foto: Profimedia

Pročitajte još

Pročitaj još