Fendi couture: Delikatna moć svedene elegancije

Revija koja je zatvorila nedelju visoke mode u Parizu bila je svojevrsni omaž prefinjenoj ženstvenosti na koju smo pomalo zaboravili.

Iako nas, sada već dugogodišnja, moda street-style estetike prati iz sezone u sezonu. Vešto se prilagođavajući formama i uklapajući u trendove, haute couture tu je da nas podseti zašto je moda mnogo više od dobrog stilizovanja i efektnih komada.

Kim Jones, kreativni direktor legendarne italijanske modne kuće, predstavio nam je samu srž haute couture principa podsećajući nas na moć bogate tkanine, delikatnih detalja i forme koja iziskuje red carpet ispod sebe.

Bez pompeznih dezena i napadnih konstrukcija, Jones nas nežno usmerava ka modelarskim radnjama u kojima su se početkom prošlog veka, brižno uzimale mere i birale najfinije tkanine, a nove boje i dezeni čekali se sa nestrpljenjem.

Moć navedenih detalja nije bilo potrebno predstavljati gromoglasno. Važno je bilo predočiti njihovu lepotu i veštinu modeliranih krojeva koji veličaju žensku figuru, dajući joj onaj osećaj posebnosti i prefinjenosti zbog koga je došla u baš tu coutur-ijersku radnju.

Svedena forma  sasvim je dovoljna ukoliko znate šta tačno njome želite da postignete. Moć maksi dužine i zatvorenog dekoltea dobro je poznata ljubiteljima modne istorije, na prelazu između belle epoque i art deco ere, sledbenici minimalizma dočekali su svojih pet minuta.

Sa druge strane, odabir efektnog kolorita i najfinijh kristala i šljokica, koji će od svake haljine načiniti onu vrednu pažnje – maksimalizam je koji je Kim Jones sebi mogao da dopusti.

Ništa napadno, neočekivano i nesvakidašnje, ali nosivo, krajnje ženstveno i svakako izuzetno elegantno.

Kim Jones vas pita: da li se u eri pompeznosti usuđujete da budete samo jednostavno prefinjeni?

Tekst: Maja Bunčić

Foto: Profimedia

Najnovije