Iconic: Revijska izdanja Kate Moss koja će svet pamtiti zauvek

Manekenstvom je počela da se bavi sa 14 godina, kada su je zaustavili na aerodromu i ponudili joj posao. Početkom devedesetih godina, postala je začetnica heroin šik modnog trenda koji je osmišljen upravo na osnovu njenog izgleda. Poznata po mršavosti i telu bez oblina u klasičnom smislu reči, svelte kose i veoma izražajnog lica, obožavana je od strane modnih dizajnera. I to se ne menja, iz dekadfe i dekadu. Kate Moss se jednostavno podrazumeva,

Ona nije lice sa piste, model sa naslovne strane, glavna uloga basnosnovno skupe modne kampanje. U modnom svetu, Kate je činjenica. U širem, društvenom kontekstu, predstavlja fenomen, autohtonu pojavu, ličnost koja ne “fituje” nijednom kalupu. Kate Moss bi se mogla smatrati autasajderom da ju je svet odbacio. Ali nije. Bez obzira na to da li konzumira kokain sa Marshall zvučnika a poznato je da je ta fotografija obišla svet. Skandal je nije uništio. Postala je još traženija. Još angažovanija. Nije Kate Moss platila zbog skandala, skandal je platio njoj.

Kate Moss nije samo muza modnih kreatora već i umetnika različitih provenijencija. Od unuka Sigmunda Freuda, Luciena, koji je naslikao golu i to trudnu a kurioziteta i ilustracije prisnosti radi, istetovirao joj dve lastavice na donjem delu leđa, preko Micaela Queena koji je u Kate video drevnu egipatsku Sfingu izradivši je u bronzi u pozi za jogu pa sve do planetarnog superstara ulične a multimilionske umetnosti, Banksy-ja, koji ju je doživeo kao revidiranu verziju onoga što se smatra opredmećenjem pop arta – Warholovu Merlinku.

 www.konbini.com

Danas, u svojoj arhivi ima preko 800 naslovnih strana najuticajnijih modnih magazina. Predstavljamo vam retrospektivu revija koje nikada neće izgubiti mesto u modnoj istoriji sveta.

U industriji koja koristi modele da bi oblikovala trend, ona je preokrenula stvari postavši trend po kojem se upravlja ta ista industrija. “Nothing tastes as good as skinny feels”. Jedan koluminista je pre skoro deset godina napisao – Možda bi najbolja ilustracija njenog značaja bila ako kažemo da je Kate Moss David Bowie planetarne modne industrije.

Autori: Milan Nikolić, Mila Đenić

Foto: Profimedia

Najnovije