Harper's Bazaar Srbija

Italijanski minimalizam u novoj kolekciji Emporio Armani

Armani ostaje veran sebi.

Prošlog februara, na samom početku svetske sage sa koronavirusom, Giorgio Armani je prvi odlučio da svoju projekciju održi iza zatvorenih vrata, u formatu uživo prenosa. Tada je to još uvek izgledalo ishitreno. Međutim, događaji u narednih šest meseci pokazali su da je ovaj potez bio proročanski – malo kasnije su to učinili apsolutno svi, ali već prisilno, a ne dobrovoljno. I premda se život, čini se, polako počeo vraćati svom bivšem toku, a milanske kolege Armanija već su se odvažile na revije „uživo“, on je sam odlučio da za sada ne rizikuje zdravlje modne javnosti i održao je onlajn prezentaciju kolekcije Emporio Armani proleće/leto.

Možemo se samo nadati da se istorija više neće ponoviti, ali samo će vreme pokazati. U međuvremenu možemo oceniti novu kolekciju mlađe linije Armani. Kao i većina dizajnera ove sezone, odlučio je da je učini vrlo čistom, lakonskom i laganom – sasvim u duhu naših nada. Međutim, za Armani sve ove karakteristike nisu nimalo nove. Čistoća linija, monohromatski, bezvremenski klasici i savršeno krojenje, konstanta su oba njegova brenda. Istina, silueta u celini postala je vrlo meka i manje strukturirana. Pojavio se veliki broj prozirnih i lepršavih tkanina. Delikatni sjaj nekih odela ukazivao je na jasnu upotrebu visokotehnoloških tkanina – takođe novost za obično prilično konzervativni brend.

Pa, oni koji već dugo prate rad Armanija, iznenadiće se da u kolekciji praktično nema omiljenih kapa – samo jednom se pojavljuju dva modela sa crno-belim beretkama. Ako su se promene već dogodile čak i u uspostavljenom koordinatnom sistemu Emporio Armani, onda smo zaista pronašli prekretnicu u istoriji.

Najnovije