Marc Jacobs oživeo lutke za rođendansku reviju brenda

Dizajner će uvek biti u svojim čudesnim godinama.

Prošle nedelje, Marc Jacobs proslavljao je svoj brend koji ove godine puni 40 godina. Prvi omaž bio je post na Instagramu, gde je duvao rođendanske svećice u svojoj kancelariji. Na torti je bilo toliko sveća da su stvarale ogroman plamen, nadvijajući se prema gore i raspirujući se do tačke kada je Jacobs zgrabio svoju torbu sa logotipom – dodatak koji je postao sveprisutan na gradskim ulicama – i pobegao iz sobe. Da li je vatra bila stvarna? Da li je to inscenirano? Jesu li svi dobro? Bilo je teško reći. Dizajner je na snimku ličio na malo dete koje besno duva u vatru. Bio je to mali podsetnik da se veliki deo magičnog dodira ovog čoveka, i u smislu tehnike i brendiranja, oslanja na njegov inherentan smisao za humor, njegovu ljubav prema dečijoj igri i njegovu veliku viziju.

Potom se odigrao veliki modni trenutak brenda, u Park Avenue Armory, gde su se gosti okupili u mraku čekajući da počne Jacobsova revija najnovije kolekcije. Na početku piste nalazio se džinovski sklopivi sto i stolice, koji su izdaleka u neosvetljenoj oružarnici izgledali kao postavljeni rekviziti iz filma Honey I Shrunk the Kids, ali je to bila skulptura pokojnog umetnika Roberta Therriena.

Potom su se upalila jaka svetla i modeli su krenuli da izlaze na pistu, šetajući ispod/kroz skulpturu. Kretali su se ukočenih ruku – pravo ili sa strane, noseći odeću preuveličanih proporcija, koja je izgledala kao da je ušivena za telo, nesavitljiva I nesalomljiva.

Brzo je postalo jasno da nas Jacobs neće provesti kroz arhivske komade- nije se radilo o njegovim najvećim hitovima i nije se radilo o reviziji njegovog dizajna D.N.A. Pa, možda malo sa poigravanjem sa proporcionalnošću i pažnjom na sartorijalnu banalnost komada poput šortsa i sakoa.

Zaista, radilo se o percepciji, o čudu, kako je nazvao kolekciju, i o načinima na koje se naše viđenje stvari razvija. „Ispitivanjem nezaboravnog i svakodnevnog, apstrahujemo i preterujemo sa dezorijentišućom familijarnošću u želji da izrazimo nešto naivno i elegantno.

Foto: Instagram/youtube

Najnovije