Harper's Bazaar Srbija

Balmain novu kolekciju posvećuje svetskim putnicima

Vojska se susreće sa futurizmom!

Olivier Rousteing, kreativni direktor modne kuće Balmain, odlučio je da ne troši vreme na sitnice – unajmio je hangar na aerodromu Charles de Gaulle za snimanje video prezentacije kolekcije jesen-zima 2021/22. Izbor lokacije diktirao je glavni izvor inspiracije dizajnera – putovanja, tačnije, let avionom. Modeli nisu defilovali duž tradicionalne piste, već duž krila letelice i tehničkih prostorija hangara.

Sama kolekcija uslovno je bila podeljena na dva dela: jedan je bio inspirisan uniformom pilota i avionskom mehanikom, a drugi – odećom džetsetera lepe, svetle (i, nadamo se, ne baš daleke) budućnosti.

Odeća i njen karakter se menjaju brzo kao i scenografija mini filma Balmain: mekani kardigani, pantalone sa niskim strukom, khaki i avijatičarske jakne zamenjene su mini suknjama i laganim kišnim mantilima. Iako sam Olivier Rousteing priznaje da su fotografije posleratnih putovanja Pierrea Balmaina u društvu njegove devojke, spisateljice Gertrude Stein, postale polazna osnova za rad u sezoni jesen/zima 2021/22, deo kolekcije podseća na Ratove zvezda: uniforme pobunjenih pilota su sada izmenjene i ženstvenije su.

U kolekciji je takođe upotrebljen štampani monogram PB (skraćeno Pierre Balmain) iz 1970. godine, koji je postao zaštitni znak jakni sa glomaznim naramenicama. Kada je reč o modnim dodacima, tema putovanja se takođe čita na najočigledniji način – na primer, u koferima, kutijama za šešire i putnim torbama ili mnogo ironičnije, na minđušama, ogrlicama i minijaturnim torbicama koje oponašaju oblike okruglih jastuka na naduvavanje koji putnici koriste tokom noćnih letova. U obliku dodataka pojavili su se avioni od papira: modeli su ih nosili na leđima, poput rančeva.

foto:harpersbazaar.ru

Najnovije