Portonovi
Moda / Revije

Nedelja mode u Parizu: Retro futurizam i ekološki osvešćena pista

Moda kao fantazija i bekstvo iz realnosti, ali i društveno – politička refleksija sveta oko nas.

Mesec mode uveliko se privodi svom modnom finalu. Moramo napomenuti da su ovogodišnje nedelje mode, za one koji ih posećuju i one koji ih prate putem digitalnih kanala, u priličnom neskladu uzmemo li u obzir ekstravagantne kolekcije odeće na jednoj strain i šokantne fotografije rata koji upravo tinja u Ukrajini sa druge strane.

I ako moda pruža fantaziju i bekstvo iz realnosti ona nudi i društveno – političku refleksiju sveta oko nas. I baš kao što je Armani svoju podršku Ukrajinskom narodu pružio održavši reviju u tišini, kreativni direktor brenda BalenciagaDemna Gvasalia, svoj doprinos je pružio putem Instagram profila tako što je izbrisao sve fotografije sa feed-a ostavivši samo jednu, a to je fotografija zastave Ukrajine. U međuvremenu, revije i prikazivanje kolekcija se nastavlja.

Dizajnerka modnog brenda Chloe, Gabriela Hearst, duboko veruje da moda može poslužiti kao medij za širenje dobrih vibracija i edukaciju kada je ekološka osvešćenost u pitanju. A kako zaista izgleda optimizam na ekološki osvešćenoj pariskoj pisti?

Za početak trebalo bi napomenuti da je koža korišćena u kolekciji, po navodima dizajnerke, koža koja dolazi iz uzgoja koji se već koristi za prehranu, dakle njena namena nije nužno modna. Medjutim, da li vam kožna torba ručno oslikana motivom ledenog brega koji se topi aludirajući na globalno zagrevanje, zvuči u najmanju ruku paradoksalno?

Motivi ekološke osvešćenosti su se nizali. Pored pomenute torbe imali smo prilikuda vidimo i džempere od recikliranog kašmira sa motivima drveća prikazano u pepeljastoj boiji aludirajući na globalno zagrevanje, dok su se na prednjoj straini optimistično nalazili motivi plavog neba i zelene trave. Minimalizam je takođe bio prisutan u vidu strogih kožnih komada, odela muškog kroja i lepršavih haljina.

 Sa druge strane predstavljanje kolekcije Rick-a Owens-a uspelo je da nas potpuno izmesti iz konkretnog vremena i prostora. U iščekivanju kolekcije poznatog dizajnera uvek smo jednog sasvim svesni, a to je da nas očekuje nešto zaista nesvakidašnje. I ovog puta naša očekivanja su opravdana.

Retro futurizam kao vodilja kolekcije uz oblake dima dok su se modeli smenjivali pistom, imao je za rezultat osećaj doslovno filmične atmosfere. Vuneni kaputi, oklopi, jakne sa naglašenim ramenima, čizme sa platformama ali i elegantne haljine koje ćemo sigurno imati priliku da vidimo na crvenom tepihu, komadi su koji su nas i ovog piuta ostavili bez daha, čak i u  naizgled apokaliptičnom okruženju.

Priredila: M. Kitić
Foto: Profimedia

Pročitajte još