Odeća za stvarni život u novoj kolekciji - Michael Kors Collection

Michael Kors nikada nije dizajnirao previše složenu odeću.

Prekomerni dekor ili složene siluete nikada nisu bili njegovi omiljeni trikovi. Međutim, oduvek je bio poznat po svojoj ljubavi prema bojama i grafikama.

Ovog proleća odlučio je da govori sažeto, čak i radikalno lakonski. Kolekcija od 56 jednostavnih monohromatskih look-ova za muškarce i žene izgleda kao neka vrsta gesta i izjave. I ovde je teško odoleti i još jednom se ne setiti efekta pandemije i načina na koji je preokrenula čitavu modnu industriju. Naravno, mnogi su ove sezone okrenuli minimalizmu. To je sasvim razumljivo: u teškim vremenima često želimo osećaj čistoće i razumljivosti koji nam pruža tako jednostavna odeća. Ako je čitav život oko nas postao tako nerazumljiv, onda će barem u našim ormarima biti njegova potpuna suprotnost. Otuda i globalni trend monohromatske odeće, koji je Kors takođe podržao.

Zašto razmišljati o kombinacijama boja kad možete uzeti samo jednu? Štaviše, takav stil ponekad izgleda spektakularnije od čak i najsloženijih kombinacija boja. Dizajner je odlučio da sve lookove zadrži u bojama koje je stvorila sama priroda: nebesko plavoj, nijansi svežeg zelenila, smeđoj i bež (zemljane boje), a takođe crne, bele i sive ahromatske nijanse, predstavljene su kao osnova i početak svega. Poruka je sasvim očigledna: povratak izvorima i početku. Jedinstvo sa prirodom, o čemu je već toliko rečeno tokom proteklih Nedelja mode, koje uključuje oslobađanje od svega suvišnog, površnog, nepotrebnog. Međutim, Korsov pogled na prirodu proizašao je iz očiju stanovnika grada.

Rekao je: „Radio sam na stvaranju nove kolekcije sa više razmišljanja nego obično. Ove godine smo morali da usporimo i mislim da su svi počeli na nov način da cene jednostavne stvari: iznenada procvetali cvet, predivan zalazak sunca, šetnja duž reke. To su bile stvari koje su nam donele nadu. Želeo sam da sagledam prirodu i regeneraciju kroz prizmu grada“.

Stoga su i lookbook i mini film u prilog kolekciji snimljeni na krovu u Njujorku - u zelenoj oazi usred kamene džungle. Kretanje ka jednostavnosti odrazilo se na stil: čini se da Michael Kors Collection nikada nije bila toliko asketska. Od aksesoara - samo poznate torbe (takođe, doduše, vrlo jednostavne) i povremeno - kaiševi. I nema nakita - ni lanaca ni narukvica. U pogledu silueta i oblika, Kors je takođe sledio najpopularniji put i učinio sve stvari glatkim, mekim i obimnim. Činilo se da sve siluete izdužuju i postaju fluidnije i manje formalne.

Generalno, sledećeg proleća očigledno ćemo više voleti udobnost od svega ostalog. I u ovome postoji pozitivan trenutak - konačno su dizajneri zaista čuli i sebe i nas, uzimajući u obzir stvarni život. Na kraju, kao što je Miuccia Prada već rekla, ne smemo zaboraviti da odeća treba da služi čoveku, a ne obrnuto.

Pročitajte još

Pročitaj još