Harper's Bazaar Srbija

Off white vatromet: Cindy Crawford, Serena Williams, Helena Christensen na reviji koja je otvorila Nedelju mode u Parizu

Malo je dizajnera koji ne samo da mogu prikupiti najveće zvezde današnjice u prvim redovima, već se iste te zvezde dobrovoljno prijavljuju da prošetaju pistom.

Baš kao što je izjavio tokom predstavljanja jedne od svojih poslednjih kolekcija “Postajem frustriran ukoliko ne stremim ka evoluciji i ne osećam je, a poruka je monotona”,u istom maniru Virgil Abloh uradio je i svoju zvanično poslednju kolekciju za jesen-zimu 2022/2023.

Njegova prerana smrt krajem novembra prošle godine, ostavila je modni svet zatečenim, ali zaveštanje jednog od najperspektivnijih američkih dizajnera nastavilo je da živi kroz korene koje je postavio, a koje su njegovi saradnici više nego uspešno implementirali u završne modele ove važne kolekcije.

Kolekcija koja se sastojala od 84 modela, dokazala nam je već kroz prvih nekoliko odevnih komada, moć ovog modnog genija i njegovu nepresušnu želju za stvaranjem, koja ga je i dalje vatreno pohodila, iako je na njoj radio u odveć podmaklom stadijumu bolesti.

Virgila je kršenje pravila inspirisalo, te je i ovoga puta ostao dosledan sebi, što je izazvalo opšte oduševljenje u publici koju su činila ozbiljno velika imena, kako iz sveta šou biznisa, tako  iz sveta mode. Pa, da krenemo redom:
Pharrell Williams sa porodicom, Rihanna i A$AP Rocky, Bernard Arnault, direktor LVMH luksuzne grupe brendova i New Guards grupe, Idris i Sabrina Elba, Carla Bruni, Matthew Williams (Givenchy), Jonathan Anderson (Loewe), Guram Gvasalia (brat Demna Gvasalie – Balenciaga i Vetements), Olivier Rousteing (Balmain), Jerry Lorenzo (Fear of God). Ništa manje velika imena prošetala su pistom.

Ipak, najveći trenuci za pamćenje svakako su bili oni koji su se dešavali na pisti. Dizajner je uspeo u ready to wear kolekciju da intrepretira čak 28 couture modela i da se oni sjajno uklope u sve predstavljeno. Takođe, svaki od komada ostao je naravno dosledan njegovom prepoznatljivom potpisu, koji je sportske outfite načinio dostojnim crvenog tepiha. Volumiozne forme srž su kolekcije, a plise i tule suknja, dobijaju jednu potpuno novu dimenziju elegancije koja nadmašuje i samu Saru Jessicu Parker – inspiraciju za ove modele, dok vodeći aksesoar – konjička kapa, govori o Off White spremnosti za pun galop ka budućnosti.

Tekst: Maja Bunčić

Foto: Profimedia

Najnovije