Rese, vez i lepršave haljine: boho šik u novoj kolekciji Alberta Ferretti

Još 70-ih!

Jedna za drugom u Milanu se održavaju sasvim tradicionalne fizičke revije sa modelima i gledaocima. Sledeća na redu je Alberta Ferretti, koja nas je vratila pravo u sedamdesete.

Ako je Silvia Venturini-Fendi odlučila da primeni optimizam ljudi posleratne ere, onda je Alberta Ferretti otišla kod hipika radi filozofije života. Aktivisti pokreta verovali su u ljubav, slobodu, mir u svetu i povratak prirodi - zvuči kao naša težnja i obećanja usred pandemije koronavirusa.

Rezultat ove duhovne potrage je boho kolekcija - sa kratkim pantalonama, vezenim sandalama, safari jaknama, torbama od perli i resama i, naravno, lepršavim haljinama. Duh slobode je ono što nam u poslednje vreme toliko nedostaje. Sloboda misli, kretanja, komunikacije. Oslobađanje od sopstvenog straha i nejasnih predosećanja. A baš ove slobode u hipi filozofiji ima na pretek. Stoga je teško smisliti logičniji izvor za post-covid kolekciju. Međutim, stil iz 70-ih pažljivo je modernizovan i u skladu sa idejama gospođe Ferretti o lepom, a ishod se pokazao konciznijim, čistijim i lišenim nepotrebnih detalja.

Linija elegantnih haljina od finih tkanina na samom kraju već nas vodi iz uslovnih 70-ih negde van vremena i prostora (što je sasvim u duhu Alberte Ferretti). A ovo je potpuno drugačiji nivo slobode - bez vezivanja za tačku na mapi i dan za kalendar.  

M.L.

foto:bazaar.ru

Pročitajte još

Pročitaj još