Spektakl za pamćenje: Richard Quinn revija kao omaž kraljici Elizabeti

Od JW Andersona, preko Molly Goddard, pa sve do poslednje revije na spisku koju je potpisao Richard Quinn, svi su se na LFW oprostili od kraljice Elizabete ukazavši joj ogromne počasti kao glavnu inspiraciju za njihove kreacije.

Na Nedelji mode u Londonu smo već imali prilike da vidimo različite dizajnere kako odaju počast nedavno preminuloj kraljici Velike Britanije, ali to niko nije uradio kao Richard Quinn.

On je sa svojih 22 modela koji su prošetali pistom pokazao da njegova prepoznatljiva obojena i cvetna estetika mogu izgledati veličanstveno i u crnoj boji. Ostale kreacije, njih 27 ostali su verni njegovom karakterističnom dizajnu.

Za prvi, crni, deo revije Richard je imao samo 10 dana. “Radili smo dan i noć ne bi li napravili ove modele u čast Njenom veličanstvu”, rekao je Quinn za medije.

Koliki značaj i uticaj je sama kraljica imala na njega, govori nam činjenica da je 2018. kada je debitovao u Londonu dobio kraljičinu nagradu za dizajn kao mlada nada britanske modne scene, stoga je logičan sled bio da će odati počast kraljici na pravi način, s obzirom da je njen blagoslov u mnogome uticao na lansiranje njegove karijere.

Prepoznatljiv kroj formalnih haljina iz pedesetih godina prošlog veka, plaštevi od lureksa i plišane tunike sa broševima dominirale su scenom dok su manekenke šetale u Quinnovim kreacijama.

Kada je na red došao drugi deo kolekcije za koji je Richard bio inspirisan kamerama za nadgledanje, scena se potpuno promenila. Led ekrani koji su okruživali pistu krenuli su da projektuju publiku sa snimaka koje su napravile nadzorne kamere okačene na lusteru u centru sale.

Zatim su modeli krenuli da izlaze. Višebojni kombinezoni, prepoznatljivi cvetni kaputi, perije, tufne i različiti šareni ogrtači ušetali su među zvanice, dok je za sam kraj, po uzoru na revije iz XX veka, ovaj mladi dizajner prikazao venčanicu od bele čipke, sa velom do poda upotpunjenu impozantnim cvetnim aranžmanom koji je manekenka nosila u rukama.

Posmatrajući ovaj spektakl kao krunu Nedelje mode u Londonu, možemo zaključiti samo jedno, a to je da kreativnost i inovativnost u vremenima kada “smo sve videli” i dalje postoji. Mladi talenti svake godine uspeju da nam serviraju nešto novo, a dok god je kreatora kakav je Richard Quinn ne moramo da brinemo o budućnosti mode.

Neke od najboljih kreacija, ovog britanskog dizajnera možete pogledati u galeriji.

Tekst: Aleksandar Nastasijević

Foto: Profimedia

Najnovije