Runway Report: Šta smo videli pretposlednjeg dana na Nedelji mode u Njujorku

Tory Burch, Brandon Maxwell, Gabriela Hearst - revije koje pomeraju granice.

Još samo jedan dan ostao je do kraja Nedelje mode u Njujorku, na kojoj se upravo prikazuju kolekcije za proleće 2023. 

Pretposlednjeg dana na NFW izlagali su renomirani dizajneri Tory Burch, Brandon Maxwell i Gabriele Hearst, a mi donosimo izveštaje sa njihovih revija. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tory Burch (@toryburch)

Još pre godinu dana Tory Burch pričala je o knjizi Claire McCardell, koja je inspirisala njeno stvaralaštvo, a koja je upravo reizdata. Reč je o dizajnerki s polovine prošlog veka, dakle iz vremena kad su se za žene radile teške, slojevite haljine po meri, koje su, iako konfekcijske, više podsećale na houte-couture komade nego one za svaki dan. McCardell je stvorila haljine koje se lako skidaju, a nešto takvo na umu imala je i Tory kada je stvarala poslednju kolekciju za proleće 2023, koja je upravo prikazana. 

– Počela sam da razmišljam o vremenu kada sam se prvi put doselila u Njujork devedesetih, rekla je Burchova.  “I tada su ženama najviše smetala ograničenja, i to me je podstaklo da radim na tkaninama koje se rastežu i na komadima koje možete da nosite na različite načine, u raznim prilikama”, otkrilča je ona na šta se fokusirala ovog puta. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tory Burch (@toryburch)

Osim odeće koju su nosile manekenke šetajući na ogromnom pristaništu na reci Hadson, u prvi plan upadala je obuća koju je dizajnirala Tory, ravne, ali neobičnog kroja baletanke i sandale, očigledno udobne jer “ako cipela žulja, pokloni je nekom ili baci“, moto je kojim se vodi, po ugledu na već pomenutu dizajnerku McCardell.

Devojke, među kojima je bila Emily Ratajkowski, nosile su odeću od finog pletiva, dvojslojne suknje ili providne preko helanki dužine kapri pantalona. Iako slojeviti, ovi autfiti laskali su ženskoj figuri, ali je nisu nužno isticali. Neki od modela imali su na sebi kitnjaste muške sakoe ili zlatne kožne jakne, neki tech kabanice. Prvi utisak o novoj kolekciji je da je jednostavna, ali ne u potpunosti minimalna, tu je mnogo boja, kao i ukrasa na večernjim toaletama. A farmerke, visoko podignutog struka i izbledele, najbolji su džins koji ćete videti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tory Burch (@toryburch)

Dolazak na prolećnu reviju Brandona Maxwella, koju je organizovao u robnoj kući Christie’s, bio je kao silazak u glamurozni noćni klub: beli plišani tepisi, neonska svetla koja vas pozdravljaju na ulazu u obliku njegovog imena, plava prigušena atmosfera. I to ne treba da čudi, Brandon je poznat kao kreator najboljih odevnih komada za zabave.

Ipak, oni koji su došli na hard-core provod, mogli su da izađu razočarani. Čim su sišli u noćni klub, odnosno kad je revija počela, plavo svetlo postalo je žuto, mekše, a počeo je da se čuje cvrkut ptica. Izašlo je sunce (biće da je ovo neki after party, verovatno su pomislile zvanice), a prvi model izašao je beloj majici sa konjima, koja se nazirala ispod kardigana sa izvezenim cvećem i šljokicama, takva je bila i suknja, dok je na sve to stavljena roze jakna od tvida. Sve to je samo sofisticiraniji pogled na y2k modu, objasnio je dizajner koji je poslednjih godina počeo da teži jednostavnosti. 

Fotografije sa revije Gabrijele Hearst pričaju samo deo priče koja je ispričana na njenom poslednjem modnom šouu. Izvan slika odnosno piste, hor Resistance Revival Chorus  izvodio je gospel pesmu “This Joy”, koju je napisao pastor Shirley Caesar.

Hearstova je utkala žensko osnaživanje u DNK svog brenda. Prva serija haljina, koju je ponudila za proleće 2023, bila je napravljena od crnog dresa, učvršćenog livenom zlatnom kožom čije su se naborane sirove ivice protezale izvan oblika torza. Sve je odisalo energijom Atine, grčke boginje mudrosti i rata. Bili su tu i pleteni komadi sa umetnutim heklanim delovima u vatrenim nijansama crvene i narandžaste, koji su uspešno dočarali misli žena ratnica koje su se usudile da priđu plamenu.

Neki od odevnih komada Gabriele Hearst podsećali su na odeću koju su na pisti već nosile zvezde devedesetih, Kirsty Hume i Carolyn Murphy: trodimenzionalni vezovi od zlatnih niti na haljini od slonovače i dobro skrojenom odelu, platnene haljine od svilenih niti, upletenih tako da podsećaju na paukovu mrežu.

Kako su izgledali ostali modeli, pogledajte u našoj galeriji. 

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije