Harper's Bazaar Srbija

Sinonim leta: rafija u kolekcijama proleće/leto 2020. godine

Sa pojavom trenda održivosti i ekološke mode, dizajneri eksperimentišu sa novim materijalima u svojim kolekcijama.

Dakle, ovog leta veliki trend su odeća i modni dodaci od rafije – prirodnog vlakna napravljenog od lišća palmi, koje najčešće rastu u zapadnoj Africi i na Madagaskaru. U proizvodnji ovog materijala nije posečena nijedna palma, a sama rafija otporna je na vlagu, fleksibilna je i lagana, a istovremeno vrlo izdržljiva. Aksesoari i predmeti od ovog materijala trajaće više od jedne sezone.

Mekana, praktična i prirodna pređa, ne samo da će fenomenalno izgledati u kombinaciji sa belim pamučnim haljinama, već će i ostati u ormaru dugi niz godina, podržavajući etičku potrošnju. Kolekcija Oscar de la Renta predstavlja delikatne komade od rafije u kojima možete blistati na odmoru. Christian Dior nudi suknje sa resama koje možete nositi u kombinaciji sa osnovnim majicama. U međuvremenu, Dolce & Gabbana predstavlja svečane i elegantne kostime, dok je Simone Rocha ukrasila prozračnu haljinu rafijom.

Kada govorimo o modnim dodacima, torbe od rafije su najčešći letnji trend. Ovakvi modeli su vrlo slični vrećama od ratana, slame ili bambusa, ali još uvek postoje male razlike. Dakle, torbe od rafije su lagane, fleksibilne i praktične, što znači da se ne oštećuju prilikom transporta u koferima. Iz godine u godinu, dizajneri pribegavaju ovom materijalu koji svi povezuju sa letnjom vrućinom i mirisom okeana. U sezoni proleće-leto 2020, Givenchy nudi kupovinu klač torbe od rafije, JW Anderson korpe umesto tote, a Stella McCartney se kladila na okruglu verziju.

Pored torbica, leto je nemoguće zamisliti bez šešira. Šeširi širokog oboda, panama modeli i fedora od rafije glavni su trend leta 2020. Oni nisu samo neophodni u letnjem garderoberu, već se mogu koristiti i u svakodnevnom urbanom izgledu. Tako je Prada brend priznao svoju ljubav prema kapama od rafije, kombinujući zlatnu kožu sa peščanom nijansom palminog lišća, a Christain Dior je pokazao fedora modele u dramatičnoj crnoj nijansi pređe. Drugi dizajneri nudili su zanimljive letnje kape sa širokim obodom – Oscar de la Renta se poigrao šarama za opuštanje uz more, a Koche je predstavio šešire sa sirovim ivicama i umetnutim kristalima za zabave pored bazena.

Kakve su nam odevne komade i aksesoare od rafije pripremili dizajneri za sezonu proleće/leto 2020 pogledajte u galeriji fotografija.

Najnovije