Harper's Bazaar Srbija

Roksanda Ilinčić je prodala svoj brend

Kako će se to odraziti na dalji razvitak modne kuće?

Renomirana dizajnerka, Roksanda Ilinčić, osvojila je svet modne industrije svojm jedinstvenim vizijama. Njen neponovljivi stil, koji spaja sofisticiranost sa ekcentričnošću, privlačio je pažnju klijenata širom sveta. Roksanda je nedavno prodala svoj brend kompaniji The Brand Group, čime je označila novu fazu u svojoj karijeri. Potvrđeno je da će Roksanda Ilinčić ostati na poziciji krativnog direktora.

Roksanda
Roksanda – Jesen/Zima 2024.

Navodeći “nedavne nestabilne tržišne uslove”, Roksanda je rekla da je podnela obaveštenje o nameri za imenovanje administratora, pre nego što je pronašla spasioca u TBG. The Brand Group se opisuje kao kompanija za upravljanje brendom, licenciranje i distribuciju sa sedištima u Hong Kongu i Londonu.

“The Brand Group nam se pridružuje kao cenjeni partner u vreme kada je Roksanda istraživala nove načine poslovanja u postojećem luksuznom klimatu”, navodi se u saopštenju brenda.

Roksanda
Roksanda – Jesen/Zima 2020.

Prodaja brenda Roksanda kompaniji The Brand Group otvara nove mogućnosti i izazove za ovaj brend. Sa novim vlasnicima, brend može dobiti veći finansijski i operativni potencijal, što bi moglo rezultovati većim investicijama u marketing, distribuciju i razvoj proizvoda. Takođe, ulazak u portfolio The Brand Group-a može omogućiti Roksandi bolji pristup globalnom tržištu i veću internacionalnu ekspanziju.

Roksanda
Roksanda – Jesen/Zima 2024.

Međutim, prodaja brenda takođe može dovesti do promena u strategiji i estetici, s obzirom na nove vlasnike i njihove prioritete. Postoji mogućnost da se brend usmeri ka masovnijem tržištu ili da se promeni njegov identitet u skladu sa preferencijama novih vlasnika. Takođe, ostaje pitanje kako će ovo uticati na lojalnost postojećih klijenata i reputaciju brenda u modnoj industriji.


Proleće/leto 2023

Rođena u Srbiji, Ilinčić je osnovala Roksandu 2005. godine i postala je stalna figura na rasporedu Londonske Nedelje Mode. Nakon što je preuzela manjinski ulog 2014. godine, brend je otvorio butik od 2.500 kvadratnih metara. Butik je dizajniran od strane britanskog arhitekte Dejvida Adjaye-a, na Mount Street-u u Londonu. Poznata po eleganciji i hrabrom korišćenju boja, brend je privukao sledbenike među umetničkom publikom i obukao poznate ličnosti poput Michelle Obama, Anne Hathaway i Lady Gage.

Foto: Profimedia

Najnovije