Postani ekspert: Kako odabrati savršenu majicu na pruge

Šta savršenu majicu na pruge čini savršenom?

Ležeran francuski stil, u koji smo apsolutno zaljubljeni, ne bismo mogli da zamislimo bez majica na pruge. U njih se davne 1917. zaljubila i Coco Chanel, prilikom posete francuskoj rivijeri, kad ih je predstavila u svojoj kolekciji.

Ipak, pruge prvi su nosili francuski mornari u Bretanji, kao uniformu i to iz sigurnosnih razloga – da bi bili lakše uočljivi ako padnu preko palube. U originalnom izdanju, majica na plavo-bele pruge imala je 21 liniju, za svaku Napoleonovu pobedu, a popularne “bretonke” obožavali su James Dean, Pablo Picasso, dok su ih, osim Coco, u kolekcijama predstavljali i Yves Saint Laurent, Isabel Marant, Sonia Rykiel.

Danas su modni klasik, a naročito ih vole Francuskinje poput Caroline de Maigret, Lou Doillon, Camille Rowe. Kad želite da izgledate kao da se oko autfita niste potrudile nimalo, sigurno ćete obući majicu na pruge, uvući je u farmerke, a uz sve to dodati crvene baletanke, sandale ili starke, možda prebaciti džemper preko ramena. So chic!

Majica na pruge omiljeni je odevni komad i jedne modne ikone koja dolazi iz Amerike. U pitanju je legendarna Leandra Medine Cohen, koja je osnovala modni portal Man Repeller, i koja je, nedavno, napisala jedan modni esej o tome zašto volimo majicu na pruge i što je najvažnije – kako da odaberemo najbolju za sebe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Le Catch (@shoplecatch)

Pa da krenemo.

Prema Leandri najvažniji je odabir materijala. Ona bira pamuk, ni najtanji ni najdeblji, a voli komade koji prate liniju tela i koji dosežu ispod zadnjice. Bira obavezno duge rukave, jer onda može da ih podvrne, što izgleda neverovatno kul. Važan je i okovratnik, a ona ne može da se odluči da li više voli običnu okruglinu oko vrata ili čamac kragnu, ali na kraju se ipak odlučuje za ovo drugo (pamtite: mornarska majica – čamac kragna).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stella (@telegraphstella)

Kad su boje u pitanju, najlepše su bele majice sa plavim prugama (koje i odgovaraju originalnim francuskim uniformama), jer se najbolje uklapaju sa ostalom odećom, posebno uz farmerke. Ali, kad smo kod farmerki – iako se majice na pruge odlično slažu uz džins, probajte da ih nosite uz bele pantalone ili šorts, tada su posebno elegantne. Bitna je i širina linija, koja varira, ali iskustvo kaže da je bolje kad su pruge sitnije, a razdaljina među njima debela prst i po.

Uz majicu na pruge važne su ostale boje na autfitu. Kad je oblačite, uvek na sebi imajte neki crveni komad, cipele ili tašnu, odlično idu uz žutu, a najbolje se slažu uz zlatni nakit. Pruge na majici često se doživljavaju kao dezen, pa se odlično kombinuju sa ostalim printovima, a savršeno idu uz leopard šare

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

Najnovije