Mates: Dominantni duo

Modni dvojac Mates ne prestaje da nas oduševljava svojim kontrastnim koloritom i avangardnim kombinovanjem različitih tkanina. U intervjuu za Harper’s BAZAAR Srbija, razgovarali smo o inspiraciji, drugačijim perspektivama i slobodi izražavanja kao obeležju njihovog brenda.

Kako izgleda jedan uobičajen radni dan modnog dizajnera?

M: Zavisi od toga u kojoj se fazi rada trenutno nalazimo. Ako je kolekcija ili neki odevni predmet pušten u proizvodnju, onda rano ujutro prvo obilazimo proizvodnju i proveravamo uzorke. Ukoliko još nismo stigli do proizvodne faze, onda je to obilazak metraža ili dobavljača materijala, uzimanje uzoraka, pravljenje table raspoloženja. Nekad dan izgleda i tako što je na dnevnom redu samo uređivanje Instagrama, iz omiljene bašte nekog lokala ili gledanje filmova ili boravak u prirodi. I naravno skoro pa neprekidno pronalaženje ideja o nekoj temi.

S: Nezahvalno je uopšteno govoriti na ovu temu, jer verujem da se svi razlikujemo, pa samim tim i naši radni dani. Uprkos tome što se ovim bavimo već sedam godina, srećan sam što nismo upali u ustaljenu kolotečinu svakodnevice. Sa dolaskom svake nove kolekcije menjamo korake u samom procesu, istražujemo, smišljamo nove rute i tragamo za drugačijim perspektivama kako bismo izašli iz zone komfora.

Prepoznatljivi ste po kombinovanju retro stila sa urbanim. U čemu pronalazite inspiraciju za vaše kolekcije?

M: Jedan kliše odgovor – u sebi i svuda oko sebe. Filmovi, knjige, muzika, stručna literatura, ljudi, gradovi. Jako je nezgodno dati neki uobličen odgovor, odnosno još ne znam da ga lepo sročim, pošto me za narednu kolekciju možda bude inspirisala vožnja od Pančeva do Beograda i jedna ista baka koja ulazi na istoj stanici.

S: Ponekad u muzejskim bibliotekama tražimo nit koja će nas dovesti do ideje, sate i sate provodimo u televizijskim arhivama i gledamo video-materijale iz nekih drugih vremena, a ponekad danima sedimo u omiljenom kafeu i posmatramo ljude. Mislim da je naš moodboard poput svojevrsne slagalice koju sastavljamo mesecima. Ponekad je sastavimo za jedno veče, ali je onda upotpunjujemo nekoliko meseci. 

Mešavina jarkih boja, mix & match obeležje su vašeg brenda. Da li je Mates pogodan i za everyday wear?

M: Smatram da jeste. Umeće i sloboda kombinovanja je jedna zabavna igra. Evo sad su mi pala tri termina koje ne volim da čujem u bilo kom kontekstu everyday wear, bež i sportska elegancija. Meni je super zabavno da u šljokičastim pantalonama i Jugoslovenki odete do najbližeg Maxija.

S: Svakako. Naši komadi pogodni su za sve vaše modne kombinacije, koje umete da nosite. Često mi izmami osmeh, a i srce krene da mi igra užičko, kada vidim neke stajlinge naših kupaca koji su to izvanredno poneli i dali svemu svoj fazon. 

Koji su lajtmotivi koji se provlače kroz sve vaše odevne komade?

M: Odabir boja i kolor paleta, možda bih izdvojio kombinaciju crvene i roze boje.

S: To je nešto što se razlikuje od kolekcije do kolekcije, ali recimo da su koloristička rešenja u vidu slaganja osnovnog materijala, postave i prateća pozamanterija nešto što je umetnost za sebe. Posvećeno satima biramo dugmad za košulju, kao i rajsferšlus za haljinu i znamo da to uvek obraduje osobu koja nosi naš komad.

Kao jedan uspešan modni brend, sigurno ste do sada imali mnogo kolaboracija sa drugim brendovima. Možete li nam izdvojiti neku koja vam je ostala u lepom sećanju?

M: Da, bilo je mnogo kolaboracija i zaista sve su bile fenomenalne. Uglavnom su to bile kolaboracije sa dizajnerima Dunjom Sabljić, Magdalenom Klašnja i Marijom Pecić. Ali evo sad da kažem možda nešto o poslednjoj kolaboraciji, a to je sa brendom Nike i novim modelom Air Max Viva patikama. Zaista divno snimanje, ekipa, energija.

S: Imali smo nekoliko kolaboracija do sada i svaka je bila i više od lepog projekta. Možda je to zato što smo radili sa ljudima koji su divni, ali to je uvek bilo više uživanje nego posao. Poslednji projekat koji smo radili bio je u saradnji sa Nike brendom u okviru kog smo se poigrali novim modelom patika Air Max Viva i uklopili ga u Mates stajlinge. Bilo je izuzetno lako, budući da su modeli patika odlični i upravo predstavljaju mix & match boja i tekstura, nešto što je i nama blisko. Moram da kažem da su Una i Dana sjajno sve iznele, što govori o tome da zaista možete poneti šta god želite, gde god i za koju god priliku, ukoliko to umete i dobro se osećate u tome.

Patike su postale deo svakodnevnog autfita mnogih modnih gurua. Koliko se nošenje patika uklapa uz vaš brend?

M: Imali ste priliku da vidite kako patike zaista sjajno idu uz svaki naš model. Patike su sastavni deo našeg dana, kako privatno tako i poslovno.

S: Patike se apsolutno uklapaju uz naš brend, to je ono što na neki način pomera stajling i dodaje kontrast celoj priči. Takve stvari uvek ostavljaju utisak da je neko mislio o tome i da zna šta i kako nosi. Mi smo zapravo više puta kroz revije i kampanje koketirali sa patikama, kako kroz modni kontrast, tako i kroz jednu simboliku udobnosti, čemu zaista težimo i kada je reč o našim komadima.

Video: @jasnaprolic
Fotografija: @tesic__ @sofonisba_ 
Art i kreativna direkcija: @polukrvniprinc @ilijevmarko
Set dizajner: @lanaskundric
Šminka: @makeup_ananikolic
Kosa: @monsieur_mode
Ton: @ton_ide
Asistent na snimanju: @golden_bonita

PROMO

Najnovije