Harper's Bazaar Srbija

Modna retrospektiva: dani slave Claudie Schiffer

Naomi Campbell, Cindy Crawford i Claudia Schiffer – ova imena su poznata čak i onima, koji nikada nisu imali dodira sa modnom industrijom…

Slavni modeli bili su živi simboli devedesetih, a zahvaljujući njima, termin supermodel je dobio svojih pet minuta slave. Standardi lepote približili su se nekim razumnim idealima, daleko od nedostižnih ciljeva za veći broj populacije koji su postali popularni u kasnijim godinama. Naomi i Cindy se i dalje pojavljuju na našim modnim radarima, radeći na brojnim modnim kampanjama, ali Claudia Schiffer po svemu sudeći uživa u svojoj penziji, povremeno učestvujući u snimanjima. Ovog puta, odlučili smo da se prisetimo kako je glavna plavuša devedesetih izgledala na samom vrhuncu svoje karijere.

Claudia je počela da se bavi manekenstvom sa sedamnaest godina, kada ju je direktor Metropolitan agencije za modeling primetio u diskoteci u njenom rodnom Dizeldorfu, nakon čega se brzo upustila u pohod osvajanja Pariza, koji je ubrzo kapitulirao pred njenim čarima. Zbog svoje sličnosti sa Brigitte Bardot, Claudia je odmah zapala za oko veličanstvenom Karlu Lagerfeldu, koji joj je obezbedio prvi angažman na modnoj reviji, nakon čega je narednih sedam godina upravo ona bila njegova glavna muza. Njihovo prijateljstvo trajalo je do kraja njegovog života.

Claudia Schiffer je radila sa najboljim fotografima iz modne industrije, kao što su Richard Avedon, Patrick Demarchelier, Arthur Elgort, Stephen Klein, Peter Lindberg i Stephen Meisel. Rekordni broj puta se pojavila na naslovnicama modnih magazina, što je zabeleženo i u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda.

Afera sa popularnim iluzionistom, Davidom Copperfieldom dodatno je rasplamsala njenu slavu tokom desetih. Njih dvoje su bili u vezi oko četiri godine i bili su najslavniji par svoje ere. Nakon raskida sa njim, Claudila se udala za režisera Matthewa Vaughna, sa kojim je i dalje u braku i zajedno imaju troje dece.

A kako je izgledala kada je vladala svetom mode, saznajte u galeriji:

 

D.Ć.

 

Najnovije