Harper's Bazaar Srbija

Crna je konačno svrgnuta s modnog trona: Ovo su boje koje otpočinju svoju vladavinu umesto nje!

Nekada oličenje stila, crna boja sve više gubi na značaju, jer čini se da nove modne generacije nisu naklonjene mračnom i neraspoloženom izgledu.

Od klasične male crne haljine do zauvek kul bajkerske jakne, crna je dugo bila vodeća modna reč za šik. „Volim crnu jer afirmiše, ističe dizajn i stilizuje“, kratko je obrazložio veliki Yves Saint Laurent, ali, u svetu nakon silnih restrikcija, ovaj stilski pečat odobravanja pokopan je. Sasvim spontano, dogodilo se da je u 2021. godini intenzivan kolorit postao nova crna.

Crna, tako korisna i osnovna komponenta svakog ormara, zamenjena je duhom eksperimentisanja. Potpuno crn outfit više nije sinonim za nesumnjivo osobu od stila i polako ali sigurno počinje da se smatra staromodnim.

Prihvatanje boja, sada je već široko rasprostranjeno. Ako samo pogledate društvene mreže modnih zaljubljenika, primetićete stajlinge preplavljene bojama – od tople narandžaste do zlatno žute, preko morsko plave, neon roze, jarko zelene i vibrantno crvene.

Trend se takođe može primetiti i na uličnoj modi, kao i na poznatim ličnostima – poput Rihanne u svetlo zelenoj i Kim Kardashian u roze od glave do pete, kada se nedavno pojavila u Saturday Night Live. 48 sati nakon pojavljivanja rijaliti zvezde u ovoj boji, potražnje za komadima roze nijanse na platformi za modnu pretragu (Lyst)  porasle su za 82%. 

Dominaciju boje možemo videti i na modnim pistama. Prema tagwalk-u, modnom pretraživaču, isticanje boja na revijama za proleće/leto 2022. poraslo je za 273% u poređenju sa prethodnom godinom. Gucci Love Parade show u LA-u, koji se odigrao pre par dana (o kome možete više pročitati OVDE), bio je prava eksplozija total look-ova u vidu ružičastih, žutih i crvenih kreacija.

Za ovaj pomak od crne boje delimično je zaslužno ublažavanje ograničenja pandemijskih mera u većini zemalja. Boja je oduvek izraz radosti i omogućuje onome ko je nosi da izgleda vibrantnije – privlačan koncept nakon 18 meseci kod kuće u sivim basic trenerkama.

Poboljšajte sopstveno raspoloženje odabirom odeće u koloru, a mi vas inspirišemo “obojenim” outfitima u galeriji.

Foto: Profimedia

Priredila: T. Mišović

Najnovije