Kako – i, što je najvažnije, zašto nositi "oklop" ove jeseni

Svaka žena je mali ratnik!

Nazvati oklope i mačeve glavnim dodacima jeseni bilo bi „preglasno“, ali oni su sigurno postali najupečatljiviji aksesoari sezone. Upoznali smo ih u kolekciji Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood: mini verzije su se našle na ušima modela kao minđuše, a velike (iako, verovatno, ne u punoj veličini) – na kaiševima. Ispostavilo se da je kolekcija generalno vrlo borbena, mada je sam Kronthaler naglasio da je nije posvetio ratovima i revolucijama, već evoluciji.

Ratni motivi pronađeni su u mnogim kolekcijama – i često su predstavljani krajnje doslovno. Na pistama više nije bilo mačeva, ali bilo je dovoljno modnih verzija viteških oklopa. Julien Dossena, kreativni direktor Paco Rabanne, obukao je svoje modele u odeću od lanaca, Balmain, Alexander McQueen i Kenzo takođe su predstavili komade od kože i lateksa koji su izgledali poput oklopa. Salvatore Ferragamo ima najglamuroznije verzije: tim brenda ispleo je haljine od tankih zlatnih lanaca.

Balmain i Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood — jesen/zima  2020/21

Zašto su dizajneri tako sumorni?

Odgovor se čini očiglednim: u očajna vremena, kada je svaka žena ratnik koji se bori na više frontova odjednom, oslanja se na odgovarajuću odeću. Ne mogu se svi elementi ovog stila prilagoditi svakodnevnoj garderobi. Na primer, elegantni lanci do poda definitivno su pogodni samo za crvene tepihe i glamurozne večernje događaje. Ali jednostavniji dizajni, lako se mogu nositi preko klasičnih majica.

Predloge dizajnera pogledajte u galeriji fotografija!

foto:bazaar.ru

 

Najnovije