Kako je, zapravo, nastala haljina Belle Hadid o kojoj ne prestajemo da pričamo

Reč je o izumu najnovije generacije

Kada se pojavila na zatvaranju revije kuće Coperni, koju vode Sébastien Meyer i Arnaud Vaillan, obučena samo u tanke gaćice i pridržavajući rukom gole grudi, Bella Hadid ispisala je modnu istoriju. Ne zato što je izašla naga na pistu, uradili su to mnogi pre nje, već zato što je na njenom telu, direktno, pred publikom, nastajala haljina od pene, koja se kasnije pretvorila u pravu tkaninu.

Ceo proces trajao je oko osam minuta – prvo su dva muškarca oblikovala kreaciju sprejom (iz boca sa rasprišivačima izlazio je”materijal” u obliku aerosola), pena na Belinom telu pretvarala se u pravu tkaninnu, a onda je došla žena koja je makazama oblikovala modni komad – praveći rukave i blagi šlic sa strane. Kada je zakoračila na pistu, haljina je na Belli zalepršala, a publika je, ali ceo svet nakon nekoliko minuta (zahvaljujući live stream prenosu i instagramu), zinula od čuda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by coperni (@coperni)

Šta se zapravo desilo? U pitanju je 3 D tehnologija koju je osmislila londonska kompanija Fabrican Ltd, nastala davne 2003. godine, a koju vodi dizajner Manel Torres. Tores je, tragajući za novim materijalima, osmislio teksturu koja “mora da pristaje uz telo na čaroban način, poput druge kože”.

Materijal je napravljen od kratkih vlakana povezanih polimerima i biopolimerima, kao i ekološkim rastvorima koji isparavaju sa površine nakon prskanja, tako da na kraju ostane samo tekstil.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije