Kako se oblačiti u stilu 40-ih na jesen 2020.

Četrdesete godine prošlog veka nisu bile najzabavnije vreme - kako u istoriji mode, tako i u istoriji uopšte. U prvoj polovini ove decenije dogodio se Drugi svetski rat i on je, naravno, ostavio trag na sve što se dešava u svetu.

Stil 40-ih bio je strog u vojnom pogledu. Kapacitet fabrika iskorišćen je za opsluživanje vojnika sa prve linije fronta, nije bilo dovoljno tkanina - a same devojke, koje su masovno odlazile na posao da zamene muškarce koji su otišli ​​da se bore, nisu imale vremena za odeću. Tako su svi ukrasi nestali iz ormara, dodaci su postali najjednostavniji, a siluete jednostavne i suzdržane.

Odela su bila sačinjena od strogih blejzera sa jakim ramenima i naglašenog struka, dok su suknje bile ravnog kroja.

Nije iznenađujuće što su se 2020. godine dizajneri ponovo setili mode tog doba: ispostavilo se da ova godina nije bila laka. Po čitavoj planeti besne neredi, približava se ekonomska kriza i čini se da pandemija ne jenjava. Stil 40-ih sa pribranošću i strogošću idealan je za ovo vreme: u ovim uskim jaknama malo je verovatno da ćete moći da savijete leđa, morate ih držati uspravno i ponosno. I mnogi dizajneri se okreću ovom stilu.

Najbukvalnije tumečnje stila 40-ih vidimo u kolekcijama Prada i Miu Miu. Ovu deceniju citiraju Silvia-Venturini Fendi, Michael Kors, Erdem Moraliglou i sestre Rodarte.

 harpersbazaar.ru

Pročitaj još