Harper's Bazaar Srbija

Veliki povratak akten-tašni

Torbe koje se nose od devet do pet su ponovo u modi.

Tašne bez kojih ne možemo da zamislimo sedamdesete, osamdesete i devedesete godine, asocijacija za film Working Girl, a bogami i Američki psiho ili seriju Ali McBeal. Sinonim za poslovno oblačenje, za japijevce, ljude koji rade u marketinškim agencijama, advokatskim kancelarijama, na berzi. S obzirom na to da predstavlja jednu od najneatraktivnijih tvorevina XX veka – niti deluje seksi niti izgleda zabavno, na nekoliko decenija kao da je nestala sa modnog neba.

A opet, setite se samo ubistvene Mont Blanc reklame iz 1996. godine, koja prikazuje usijanu aktovku, sa sićušnom ali zaslepljujuće zlatnom bravom (možda se neko seća i slogana: “Umetnost pisanja svog života”).

S obzirom na to da ne postoji ništa uzbudljivo u vezi sa akten tašnama, a korisne su jer su velike i čvrste, mnogi veliki brendovi potrudili su se da joj daju malo života i luksuza. Neke od najpopularnijih na svetu danas su čuvena Gucci aktovka sa monogramom, crna kožna sa drškom od bambusa Bottega Veneta, koja izgleda krajnje šik.  Tu su neki modeli iz prošlog veka sa zlatnim bravicama i ručkom, aktovke koje izgledaju raskošno, koje čine da se osećate moćno.

Ako vas zanima kako izgledaju nove, atraktivne aktovke, potražite ih u novim kolekcijama Thoma Brauna, Louisa Vuittona, Craiga Greena, a ako ne želite toliko testosterona u svom poslovnom oblačenju, potražite akten-tašnu u resort kolekciji, za 2023, brenda Balenciaga (napravljene su od krokodilske, ali i kravlje kože, i mogu da se nose otkopčane).

Pogledajte i kako izgleda Luar by Raul Lopez (opisana je kao sestra iz velikog grada, damske torbe Anne, koja je u obliku finog malog trapeza). Krasi je masivna ručka ovalnog oblika, maltene velika kao i sama aktovka.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

 

 

Najnovije