Vichy mania: moderan print iz francuskih bistroa

Pre nekoliko vekova, print Vichy bio je povezan sa predmetima u domaćinstvu, kao što su salvete, krpe i stolnjaci.

Pre svega, šta je Vichy? To je ništa drugo do francusko ime po kome je poznat Gingham, obična tkanina izrađena od obojenog pamuka ili pređe od mešavine pamuka. Kada je prvobitno uvezen u Evropu u XVII veku, Gingham je bio prugasta tkanina, dok je danas poznat po šablonu. Ime verovatno dolazi od malajskog prideva „Genggang“, što znači „prugasta“.

Francuzi ga zovu “Vichy”, jer smatraju da je rođen u istoimenom regionu, dok ovaj print karakterišu tri boje: bela kao baza, odabrana boja, a zatim boja pomešana sa belom. Od 20. veka, dezen je povezan sa američkim i britanskim identitetom, zahvaljujući svojoj tradicionalnoj crveno-beloj ili plavo-beloj šemi boja, te literaturi i kinematografiji, naročito tokom Drugog svetskog rata.

Brigitte Bardot promenila je reputaciju ginghama – takozvanog lakog materijala sa kontrastnim šarama kada je za venčanje 1959. odabrala jednostavnu kariranu haljinu. Azzedine Alaia uveo je Vichy u visoku modu: 1991. godine dizajner je objavio zajedničku kolekciju sa brendom Tati. Kasnije su Rei Kawakubo, Miuccia Prada i Consuelo Castiglioni iz brenda Marni takođe radili sa printom vichy u svojim kolekcijama.

Vichy je modni trend koji se periodično pojavljuje na modnoj sceni i zadire u ulice, garderobu i srca ljubitelja mode. Poznate ličnosti ga obožavaju, kao i modni blogeri, a brendovi ga prodaju u hiljadama varijanti – sve je puno kolora, originalno i poželjno! Možemo slobodno reći da je to onaj klasični motiv pogodan za svakoga, u bilo kojem uzrastu i za svaku priliku: kao letnja haljina, kao suknja koja se slaže sa topom za večernji izlazak ili u vidu modnih dodataka.

Danas se u kolekcijama za letnju sezonu može pronaći veliki izbor odeće sa legendarnim printom. Haljine, majice, blejzeri ili modni dodaci sa motivima „stolnjaka“ iz francuskih bistroa su ovog leta tako chic!

Ukoliko ovog leta želite da izgledate kao prefinjena dama šezdesetih pogledajte naše predloge.

foto:pineterest/grazia,it/buro.ru

 

 

Najnovije