Zlatni lav i drevne freske u venecijanskoj kolekciji Chanel High Jewelry

Venecija je bila vrlo posebno mesto za Gabrielle Chanel. 1919. godine Boy Capel poginuo je u saobraćajnoj nesreći, a kako bi pomogli Gabrielle Chanel da se oporavi od gubitka, njeni prijatelji, pozvali su je u Italiju.

Tamo je za dizajnerku doslovno započeo novi život. Lepota „barokne Serenissime“, njena arhitektura sa bizarnom kombinacijom zapadnih i istočnih kultura činili su osnovu prvog nakita koji je kreirala kuća Chanel.

Ovog januara majstori brenda vraćaju se u Veneciju. Tačnije, oni nameravaju da pobegnu u svet maštanja o misterioznom gradu na vodi, gde se čuju pesme gondolijera, odsjaj vode u kanalima odjekuje na drevnim freskama i zlatni krilati lav sija na suncu.

Kolekcija „Escale À Venise“ sastoji se od 14 kompleta posvećenih simbolima i kulturnom nasleđu Venecije. Eblouissante je zamišljen kao zlatarska interpretacija belih i ružičastih fasada palata i raznobojnih geometrijskih obrazaca mermera koji oblažu podove crkava. Set Serenissime čija je zvezda ogrlica sa oniksom, dijamantima i safirima odnosi se na vizantijske mozaike. Ogrlica je uparena sa masivnim prstenom sa krstom od oniksa i safira, koji je krunisan ružičastim safirom težine 6,04 karata.

Nautička tema razvija se u naredna četiri seta. Sastav lapis lazulija, dijamanata, bisera i žutog zlata u Volute Vénitienne podseća na plave i bele drvene stubove na koje pristaju gondole. Sličan obrazac možemo videti i u Volute Croisière: crveni spinel i dijamanti, preplićući se, podsećaju na usku užad, a set je dopunjen koktel prstenom od belog i žutog zlata sa zastakljenim ivicama.

Tri seta kolekcije igraju na jednom od simbola kuće - kamelijom, omiljenom cvetu Gabrielle Chanel. Metiers d'art je izbliza pogledao srednjovekovne mozaike sa ostrva Torcello i stvorio ogrlicu Camelia Bizantin, u kojoj je pupoljak crvenog karneola i vatrenog opala uokviren draguljima i prekriven dijamantnim tučkom od 10,07 karata.

Za Camélia Vénitien, majstori Rue Cambon pozajmljivali su tajne duvača stakla sa ostrva Murano, prevodeći ih na jezik dragog kamenja i finog nakita. Kamelija, izrezbarena od matiranog kamena, vijori se u središtu izvrsne ogrlice koja podseća na okvire venecijanskih ogledala u stanovima Gabrielle Chanel u Parizu.

Na kraju, naše putovanje u Veneciju završava se divljenjem njenom glavnom simbolu na Trgu Svetog Marka. Lav je i astrološki znak same Chanel, pa se stoga njegove slike pojavljuju sa zavidnom frekvencijom u kolekcijama nakita kuće. Slika kralja žiovotinja takođe se pojavljuje u pet veličanstvenih setova Escale A Venise.

Monohromatska verzija ogrlice Lion Secret ukrašena je parom lavova od belog zlata i dijamantima, koji kao da čuvaju dijamant od 15,55 karata. Isti blistavi par krasi fleksibilnu narukvicu sa dijamantskim karikama. Međutim, sve zvezde su se konvergirale na najčarobnijem skupu kolekcije, sazvežđu Astral. Mozaik lapis lazuli je i noćno nebo i renesansne freske. Krilati venecijanski lav spustio se s neba na ovu ogrlicu, a najsjajnija zvezda pretvorila se u žuti safir od 4,47 karata.

foto:Chanel

Pročitajte još

Pročitaj još

Tamara Kalinić otkriva vam sve što treba da znate o mirsnim poljima sa kojih nastaje Chanel N°5!

Posetom cvetnim plantažama od kojih kuća Chanel pravi parfeme (najstariji kreiran 1921. godine), Tamara Kalinić otkriva na koji način se legat Gabrielle Chanel pažljivo neguje i interpretira danas.

Želimo svaki model iz poslednje Chanel kolekcije!

Sa pogledom na panoramu Dubaija, odabrana publika imala je prilike da uživo pogleda kolekciju inspirisanu 60-im.

Ručno krojena Chanel haljina u kojoj se Nina Flohr udala za princa Filipa zasenila je i najlepše kraljevske venčanice koje smo do sada videli

Kraljevsko venčanje u Grčkoj okupilo je pripadnike evropskih monarhija, a mlada je blistala u Chanel venčanici sa mašnom koja će postati nova inspiracija budućim nevestama.

Šta kultne beauty proizvode čini toliko traženim, a druge ne?

Ko god je u poslednjih dve decenije pomirisao kultni Chanel broj 5 složio se sa tim da miriše zapravo ništa naročito, ali činjenica je da je ovaj parfem i dalje na tronu najpoželjnjih. Zašto?

Niko ne nosi Chanel poput nje: Penelope Kruz u ikoničnom kompletu postigla vamp look

Španska glumica ambasador je Chanel kuće, te ne čudi što je često viđamo u njihovim kreacijama, ali ovog puta nadmašila je samu sebe.

Izgled dostojan najbolje glumice: Penelope Cruz blistala je na crvenom tepihu u srebrnoj Chanel toaleti

Pored titule za najbolju glumicu na venecijanskom filmskom festivalu, zaslužila je i modnu titulu za najbolje odevenu.