Harper's Bazaar Srbija

Kate, Meghan, Letizia: 15 najlepših haljina sa ogrtačem koje su nosile royal dame

Elegantan, dramatičan stil je omiljen među damama sa kraljevskih dvorova.

Kad pomislimo na ogrtače, prvo što bi moglo da nam padne na pamet su fensi kostimi za maskenbale. Međutim, oni odavno važe za glamuroznu nadogradnju aristokratskih outfita, a vojvotkinja od Kembridža je dokazala da su prikladni, ne samo za kraljevski, već i za crveni tepih.

Poslednju izvedbu jednog ovakvog stajlinga videli smo pre par dana na Kate Middleton, kada se na svetskoj premijeri filma o Jamesu Bondu pojavila u svetlucavo-zlatnoj haljini sa ogrtačem (o kojoj smo više pisali OVDE).

Ali nije samo vojvotkinja od Kembridža ljubitelj jedne ovakve royal toalete. U poslednjih nekoliko godina modni dizajneri redovno su uvrštavali ogrtače u svoje najformalnije haljine koje stavljaju sav fokus na sebe – bilo kao njen sastavni deo ili kao modni dodatak outfitu.

Ogrtač, bez sumnje, daje intrigantan i dramatičan momenat svakoj odeći, a takođe stvara i izvanredno elegantnu (i kraljevsku) siluetu. Neke od naših omiljenih kraljevskih dama rado biraju ovaj stil – bilo da se radi o venčanjima, državnim večerama ili drugim svečanostima.

Od čuvene Dior haljine krojene posebno za vojvotkinju od Saseksa i Katine McQueen toalete inspirisane grčkim boginjama, preko crvene Stella McCartney kreacije u kojoj je blistala kraljica Letizia sve do one u kojoj se princeza Margaret pojavila sedamdesetih, kraljevske dame demonstriraju zašto je ovakav dizajn najbolji izbor za bilo koju formalnu priliku.

U galeriji se osvrćemo na najbolje haljine sa ogrtačem svih vremena.

Foto: Profimedia

Priredila: T. Mišović

Najnovije