9 mladih dizajnera na koje treba da obratite pažnju na predstojećoj Nedelji mode u Njujorku

Oni su inovativni, hrabri i nezaustavljivi.

Colin Locascio, ready to wear, summer 2022

Nedelja mode u Njujorku, na kojoj će biti prikazane kolekcije za jesen/zimu 2023, zvanično počinje sutra, 10. februara. Osim dobro poznatih dizajnera koje viđamo svake godine, među kojima su prvi Christian Siriano, Brandon Maxwell i Proenza Schouler, na njoj će ove godine revije prikazati devet mladih brendova. Osim što su, zagledani u budućnost, okrenuti ka održivosti i kvalitetu, nit koja ih sve čvrsto povezuje je i hrabrost da ekperimentišu bojama, teksturama, materijalima. Neki od njih nikad nisu predstavljali kreacije na Njujorškoj nedelji mode, ali od ove godine to sigurno više nikad neće biti slučaj.

Obratite pažnju na sledećih devet brendova.

Colin LoCascio

Colin LoCascio je karijeru započela radeći za brend Marca Jacobsa, ali je u fokus modne javnosti dospela kada su njene kreacije počeli da nose Paris Hilton, Bella Hadid, Lil’ Yachty.

Weiderhoeft

Ništa nije suptilno kad je dizajn Jacksona Weiderhoefta u pitanju. U stvari, upravo je hrabrost ono što ga čini izuzetnim. U 2016. dobio je Women’s Designer of the Year priznanje na Parsonsu i od tada njegovo ime sve češće viđamo na modnim portalima i časopisima. Nedavno je počeo da kreira venčanice, a videćemo da li će ih neka manekenka nositi na njegovoj sledećoj reviji na NYFW.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wiederhoeft (@wiederhoeft_)

PH5

Jedan od održivih brendova na koje treba definitivno obratiti pažnju u 2023. Osnovala ga je Wei Lin 2014, kako bi nastavila svoj porodični biznis, međutim prerasla je okvire male manufakturne radionice i sada se njeni pleteni komadi prodaju širom Amerike, Kanade, Singapura, ali i na online šopu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PH5 (@ph5official)

Alejandra Alonso Rojas

Devojka koja je rođena i odrastala u Madridu, od malih nogu je od svojih roditelja i baka i deka učila pletenje. Danas dizajnira neobične pletene komade koji su savršena dopuna jednostavnim autfitima. Takođe, dok to radi, brine o planeti.

A–Company

Sara Lopez je studirala modni dizajn u Parizu, a na njen rad najviše su uticali mentori Anne Valérie Hash i Yohji Yamamoto. Osnovala je modni brend 2018. u Njujorku, kompletno redefinišući shvatanje tradicionalnog luksuza.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A–Company (@a____company)

Aknvas

Pre nego što je napravio svoju prvu modnu liniju, dizajner Christian Juul Nielsen radio je za modne kuće Dior, Nina Ricci, Oscar de la Renta. Danas je kreativni direktor brendova Land of Distraction i Herve Leger. Misija mu je da kreira komade koji nikada neće napustiti vaš ormar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AKNVAS (@aknvas)

Foo and Foo

Evo jednog streetwear brenda, sa genderfluid dizajnima. Osnovala ga je ćerka čuvenog Tommyja Hillfigera, Elizabeth Hilfiger, želeći da pravi modu koja je pristupačna svima. Njeni komadi su udobni, nosivi i kvalitetni, ali je najvažnije od svega to što uvek prenose neku poruku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FOO AND FOO (@fooandfoo)

Head of State

Rođen u NIgeriji, Taofeek Abijako imao je samo 17 godina kada je lansirao sopstveni modni brend, Head of State (HOS), u Nujorku. Modna marka koja se fokusira na efekte koje postkolonijalizam ima na mlade genereacije, fokusirana je na streetwear komade koji su unikatni, kvalitetni, udobni i nosivi, ali na kojima vidite čistu umetnost. Baš kao i prethodno pomenuti brend Foo and Foo, HOS modu koristi za širenje socijalnih i političkih poruka.

House of Aama

Sa fokusiranošću na inkluzivnost i afroameričku istoriju, kad su pojavile majka i ćerka, dizajnerke Rebecca Henry i Akua Shabaka, prodrmale su modni svet. Energičan duo primećen je od CDFA/Vogue Fashion Fund-a i od tada ne prestaju da šalju poruke svojim modnim dizajnima. Svaki komad koji kreiraju je kao malo parče nostalgije i posvećen je crnačkom nasleđu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by House of Aama (@houseofaama)

Tekst: J. M.

Fotografije: Profimedia, Instagram

Najnovije