Harper's Bazaar Srbija

Giorgio Armani odlikovan najvećim italijanskim priznanjem!

Dizajneru je odato priznanje za njegov doprinos u modi i kulturi Italije.

Giorgio Armani, pre nekoliko dana odlikovan je Velikim viteškim krstom (Knight Grand Cross) dekorisanim Velikim kordonom, na privatnoj ceremoniji u Palazzo del Quirinale, koja služi kao jedna od tri zvanične rezidencije italijanskog predsednika Sergio Mattarella, u Rimu.

Kao najveća moguća civilna čast Italije, ovo priznanje odražava kako Armanijevu karijeru u modnoj industriji, koja traje već šest decenija, tako i njegov status jednog od vodećih građanina zemlje u umetničkim, luksuznim i životnim sektorima.

„Ova čast za mene ima posebno značenje“, rekao je proslavljeni dizajner nakon ceremonije. „Dodeljena mi je od strane našeg predsednika, koji nije samo vodeća figura države, već i čovek čije su vrednosti, otvorenost i dobrota neosporno visoki.“

Rođen 1934. u gradu Emilija-Romanja u Piaćenci, Armani je osnovao svoju prvu kompaniju 1975. sa svojim poslovnim i životnim partnerom, arhitektom Sergio Galeotti-em. Njegova minimalistička vizija ležernog luksuza definisala je modu 90-ih, kako zahvaljujući prepoznatljivoj lakoći koju je uneo u svoje muške forme, tako i nenaglašenom glamuru njegove linije visoke mode (koja ga je dovela do toga da je postao omiljeno ime koje se nosi na crvenom tepihu).

Poslednjih decenija brend Armani proširio se i u sferama sporta, enterijera, hotela i restorana. Gradeći potpuno novu viziju brenda u 21. veku, ovi poduhvati ne samo da su ga mnogo puta učinili milijarderom, već su mu dodatno pomogli da postane nadaleko poznat kao najuspešniji dizajner italijanskog porekla svih vremena.

Dosadašnji dobitnici Velikog viteškog krsta iz sveta mode broje samo dva velika imena Valentino Garavani-a i Miuccia Prada-u, 1986. i 2015. godine. Za Armanija, međutim, dodela ove nagrade nije samo odlikovanje njegove slavne karijere kao dizajnera, već i priznanje za njegove doživotne napore da promoviše italijansku kreativnu industriju na svetskoj sceni, kao i za sve dobrotvorne akcije.

Podsetimo se, prošle godine, dizajner je donirao 2,2 miliona dolara lokalnim bolnicama za borui protiv korona virusa, dok je njegova Giorgio Armani fondacija (osnovana 2016. godine) nastavila dugu plemenitu istoriju dizajnera u podršci društvenim ciljevima, uključujući borbu protiv HIV/AIDS-a i siromaštva dece.

Foto: Profimedia

Priredila: T. Mišović

Najnovije