Harper's Bazaar Srbija

Gucci: Sedam decenija stila

Kuća Gucci kreirala je u Milanu izložbu posvećenu 70. godina od nastajanja horsebit motiva

Osmišljena pod nazivom Gucci Horsebit Society, izložba predstavlja omaž 70 godina od stvaranja famoznog modela mokasina, a deset kreativaca predstavilo je svoju interpretaciju ovog aksesoara kroz umetnički doživljaj. Izložba je multidisciplinarno iskustvo koje istražuje ikonografiju horsebit mokasina projektima čijim se transformacijama spajaju moda, umetnosti i audio-vizualni elementi.

Aldo Gucci smislio je horsebit kao sastavni deo modnog aksesoara 1953. godine, koji jasno ukazuje na uzde koje se koriste prilikom jahanja konja. Ovaj detalj ukazuje na firentinsku modnu kuću i kroz decenije postao je jedan od najupečatljivijih elemenata koji je imao bezbroj varijanti u formi nakita, tašni, cipela. Horsebit nas podseća na nasleđe brenda koje je započeto jahaćim elementima, a koncept za izlobu je organizovan kao multidimenzionalna kuća u kojoj se smenjuju prostori, svaki sa upečatljivom pojavom.

Umetnička dela imaju neočekivane dijaloge jedni sa drugima, čime se horsebit elementu kao lajtmotivu, daju neočekivani i apstraktni obrisi. U dvorištu galerije Spazio Maiocchi, ruski arhitekta iz Bruklina Harry Nuriev osmislio je deo za sedenje napolju koji ima horsebit kao sastavni deo dizajna nameštaja, dok je italijanska umetnica Anna Franceschini zamislila škrinju sa blagom u kojoj su glavni elementi detalji iz arhive sa horsebit motivom.

U prostoru spavaće sobe posebno dizajnirane tapete sa ovim motivom predstavljaju pozornicu na kojoj je akcenat na salonkama sa ovim motivom iz kolekcije koju je 1995. godine osmislio Tom Ford za Gucci. Možda i najveću pažnju na izložbi privlači nadrealistička postavka trpezarijskog stola koji umesto nogara ima noge koje nose horsebit mokasine. Kao sastavni deo vizuelne kulture kuće Gucci, horsebit mokasina je od kako je osmišljena 1953. godine pokazala da je aksesoar koji je obeležio popularnu kulturu.

Šezdesetih je nošena od strane vedeta kao što su Fred Astaire, Alain Delon i Francis Ford Coppola, da bi je dekadu kasnije prigrlila nova generacija kao što je Jodie Foster. Osamdesetih horsebit je bio deo uniformi žena koje su samouvereno išle na posao, da bi senzualne linije stila Tom Fordovog Guccija devedesetih imale mnogo izazovniju pojavu. I dan-danas ovaj modni detalj predstavlja simbol modne elegancije sa daškom progresivnog.

Tekst: Marko Mrkaja

Foto: Gucci promo

Najnovije