Harper's Bazaar Srbija

Haljina Marilyn Monroe u filmu „Niagara“ relevantna i 70 godina kasnije

Bela haljina iz filma “The Seven Year Itch”, ružičasta haljina sa mašnom iz “Gentlemen Prefer Blondes”, “nude” haljina sa rođendana John F. Kennedyja – gotovo svaki izgled Marilyn Monroe može se nazvati kultnim.

Ružičasta haljina sa izrezom ispod dojke iz filma „Niagara“ nije bila zapamćena kao haljine koje smo naveli, ali ona krije svoje tajne jer dizajneri su inspirisani ovim modelom i 70 godina kasnije.

Godine 1953. Marilyn Monroe je već glumila u filmu „Gentlemen Prefer Blondes“ i „ How to Marry a Millionaire“, dva filma koja su je učinila miljenicom Amerike. Ali ako se u njima pojavila u ulozi bezbrižne i vesele devojke, onda je uloga u filmu „Niagara“ pomogla publici da vidi nove aspekte njenog talenta. Njena heroina Rose Loomis je žena tragične i paradoksalne sudbine. Duboko nesrećna žena bila je skrivena iza nasmejane fasade – i bilo je važno preneti ovu dramu ne samo u glumi, već i u odeći. Za ovo je reditelj Henry Hathaway angažovao kostimografe Dorothy Geekinsi Charles LeMaire.

Za heroinu stvorili su celu garderobu – ali posebno se u njoj isticala haljina izmišljena za scenu na kojoj peva pesmu Kiss koju su napisali Haven Gillespie i Lionel Newman. Trebalo im je nešto što će pokazati zlu, a opet infantilnu, nezrelu ličnost Rose Loomis. Za tu ulogu je bila prikladna midi haljina sa V-izrezom ispod poprsja. U početku su dizajneri kostima stvorili dve verzije – u vatreno crvenoj nijansi i boji fuksije. Naravno, prva opcija nije imala šanse – cela filmska ekipa jednoglasno se odlučila za ružičastu haljinu. Ova boja je generalno postala jedna od vizitkarti glumice – setite se samo haljine sa ogromnom mašnom iz „Gentlemen Prefer Blondes“. Ironija je u tome što na većini arhivskih snimaka haljina i dalje izgleda crveno zbog tadašnje izvedbe filma u boji.

Moramo reći, ispostavilo se da je ova haljina bila vrlo dugotrajna – njene replike su popularne na internet aukcijama, a u najnovijim kolekcijama dizajnera postoji mnogo varijacija na ovu temu. Dakle, za ovu prolećno-letnju sezonu Victoria Beckham je napravila malu crnu haljinu sa V-izrezom, a Hailey Bieber je nedavno izabrala vrlo sličnu bež LaQuan Smith za sastanak sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom.  

Najnovije