Harper's Bazaar Srbija

Kad se sretnu pariski šik i afrička tradicija

Boje Nigerije u novoj kolekciji Karl Lagerfeld

Poštujući viziju svog osnivača, koji je često umeo da iznenadi saradnjom sa neočekivanim stilovima, modna kuća Karl Lagerfeld je za novu kapsula kolekciju angažovao dizajnera Kennetha Izea. Modni manir 29-godišnjeg umetnika iz Afrike može se opisati u nekoliko reči: živopisno i energično u kombinaciji sa nigerijskim veštinama tkanja.

Foto: Instagram

– Širina Karlovog rada bila mi je inspiracija, i čast mi je da radim s njegovom modnom kućom. Naša vizija je da kombinujemo Karlov pariski šik sa elementima tradicionalne afričke umetnosti – otkrio je Ize za magazin WWD. Nigerijski dizajner je zablistao u debiju na Nedelji mode u Parizu prošlog februara. Njegova revija, koju je zatvorila Naomi Campbell, izazvala je senzaciju na društvenim mrežama. Rođen u Lagosu u Nigeriji i odrastao u Austriji, Ize se pre Pariza predstavio na Arise Nedelji mode u rodnom gradu. U fokus međunarodnih stručnjaka i publike stigao je kao finalista nagrade LVMH za mlade modne dizajnere 2019. godine.

Foto: Profimedia

Kapsula kolekcija Kennetha Izea biće dostupna u odabranim prodavnicama Karl Lagerfeld i na Karl.com tek u aprilu 2021, ali se projekat razvija već mesecima. – Kenneth deli viziju Karla Lagerfelda za inovativnost, izradu, kvalitet i autentičnost. Radujemo se što ćemo zajedno pokrenuti ovu kapsula kolekciju – rekao je izvršni direktor kuće Lagerfelda Pier Paolo Righi. Ize koristi tradicionalne zapadnoafričke tkanine i vekovnu tehniku tkanja zvanu aso oke. Sarađujući s tkačima i dizajnerima u Nigeriji, Ize zatim spaja ručno rađeni tekstil sa savremenim siluetama i stvara kolekciju koja uključuje kaput, tuniku, kratke pantalone, čak i dukserice.

Autor: Milica Đorđević

Najnovije