Harper's Bazaar Srbija

Kako možemo pomoći jedni drugima tokom pandemije

Tokom pandemije korona virusa, najvažnije je ne praviti paniku i koristiti sve što je u našoj mugućnosti da pomognemo porodici i prijateljima.

S tim u vezi, delimo vam nekoliko saveta o tome kako svako od nas može dodatno doprineti u borbi protiv ove bolesti:

Pratite situaciju u svom gradu

Danas su informacije najvažnije. Zato pratite vesti, društvene portale, slušajte pažljivo šta lekari i medicinski radnici govore, i pridržavajte se toga.

Vodite računa o najstarijim osobama

Ako se plašite da ne zarazite svoje najmilije, onda otkažite sve svoje obaveze i ne izlazite iz kuće. Ipak, da se vaši baka i deka ne bi osećali usamljeno, nemojte da zaboravite da ih pozovete telefonom ili da im pustite poruku. Glavna stvar je biti u kontaktu, ne bi li makar malo olakšali ovaj period jedni drugima.

Pošto starije osobe nikako ne smeju izlaziti iz svojih domova, saznajte da li im je nešto potrebno, i ostavite im sve stvari ispred vrata. Naravno, dok odete do njih nosite medicinske rukavice i masku, u slučaju da nemate iste, obmotajte neku maramu ili šal.

Kupujte pametno

Svakako da se za karantin isplati nabaviti zalihe hrane, ali kupovina namirnica koje će vam trajati dve do tri godine je stvarno nepotrebna i besmislena. Kada kupujete, setite se i drugih ljudi, i nemojte biti sebični – svi treba da imaju dovoljno hrane i sredstava za ličnu higijenu.

Pozdravite medicinare

Svako veče tačno u 20 časova, izađite na svoje balkone i prozore i jednim dugim aplauzom odajte počast svim lekarima i medicinskim radnicima koji svakodnevno rade i rizikuju svoje živote.

Najnovije