Harper's Bazaar Srbija

Kako tačno da se rešite svoje stare odeće?

U idealnom svetu, sva naša odeća bila bi savršena kupovina koja bi ostala u našim ormanima – zauvek. U stvarnosti, to se ne dešava: prerastemo je, istroši se ili nam, jednostavno, više ne pasuje.

Ali s obzirom na to da šokantnih 70 odsto naše odeće završi na deponijama, kako da se rešimo naše stare odeće na odgovoran način?

Dok sve veći broj brendova sada nudi šeme za recikliranje, koje obećavaju da će vašoj odeći dati drugi život, nedavna istraga fondacije Changing Markets otkrila je da je većina artikala nakon reciklaže izgubila na kvalitetu ili je uništena, izgubljena u limbu ili otpremljena u Afriku.

Šta onda još možete učiniti a da budete sigurni da je vasa stara odeća reciklirana na pravi način?

Prodajte

Jedan od najboljih načina da podarite drugi život vašoj odeći jeste prodaja preko second-hand platformi. Na ovaj način neželjena garderoba i dalje će cirkulisati i biti nošena.

Organizujte zamenu

Ako vam slikanje i postavljanje odeće na web šopove zvuči kao ulaganje previše truda, zašto ne biste organizovali zamenu garderobe sa prijateljicama, ponovo omogućavajući svojim starim komadima novi ormar i dom.

Donirajte 

Donacija odeće i dalje ostaje važan izvor prihoda za dobrotvorne organizacije. Većina dobrotvornih organizacija će reći da žele samo da primaju stvari u dobrom stanju, pa razmislite o ovom dobrom gestu doniranja stvari koje još uvek neko drugi može da nosi.

Prepravite

Prepravkom stare odeće, poput skraćivanja džinsa u šorts ili džempera u prsluk, udahnućete novi život odeći i osigurati da ne završi na deponiji.

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.

Najnovije