Harper's Bazaar Srbija

Završna aukcija ličnih predmeta Karla Lagerfelda

Na njoj će se naći i čuveni Karlov medvedić.

Aukcijska kuća Sotheby‘s je u nedavno obnovljenoj palati u Kelnu izložila lične predmete Karla Lagerfelda, među kojima su svima poznate kožne rukavice bez prstiju, plišani medvedić i sunčane naočare, za koje su kolekcionari spremni da plate bogatstvo ne bi li ih posedovali.

Odeća koju je Karl birao za sebe bila je minimalistička, ali zato njegov životni prostor nije. Omiljena rezidencija bila mu je stan u Monaku, na vrhu nebodera Le Millefiori, pa apartman u centru Pariza, koji su bili krcati dizajnerskim i antikvarskim nameštajem, kao i umetničkim delima koja je pažljivo birao čitavog života. Većina tih stvari prodata je prošle godine na aukcijama u Monaku i Parizu, a sada će se na aukciji u Kelnu, u palati Openhajm čija je rekonstrukcija završena prošle godine, naći nešto intimniji predmeti.

Karl je preminuo pre tri godine, a osim onoga što je ostvario kroz rad, iza sebe je ostavio bogatu kolekciju rukom nacrtanih ilustracija, vintage nameštaja, odeću iz njegove lične kolekcije visoke mode… Početna cena nekih predmeta biće 50 eura (sitnice poput olovke), preko 80 hiljada za neke krupnije komade pa sve do vrtoglavih višemilionskih iznisa za najličnije predmete.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

Najnovije