Harper's Bazaar Srbija

Kate Middleton u kaputu Alexander McQueen u vojničkom stilu na Danu sećanja

Prošle nedelje u Velikoj Britaniji bio je Dan sećanja – tradicionalni praznik u čast onima koji su nastradali u dva svetska rata i drugim vojnim sukobima 20. i 21. veka.

Poznat i kao „Dan maka“ (simbol praznika je cvet maka), ovaj se nezaboravni dan u Velikoj Britaniji obeležava prve nedelje novembra svake godine. Na taj dan uobičajeno je polaganje cveća na vojne spomenike i počast sećanju sa dva minuta ćutanja.

Članovi kraljevske porodice i drugi britanski zvaničnici svake godine učestvuju u zvaničnim događajima povodom Dana sećanja. Ni ova godina nije bila izuzetak. Istina, ispostavilo se da je proslava bila vrlo skromna i socijalno distancirana. Pojavila se Kate Middleton, koje je izabrala strog izgled za zvanični događaj – crni kaput u vojnom stilu Alexander McQueen sa epoletama i velikim zlatnim dugmadima i elegantni šešir Philip Treacy. Odeću je dopunila brošem sa crvenim makom – simbolom praznika.

Takođe, Elizabeta II se prvi put pojavila u javnosti noseći masku za lice – ranije su je više puta kritikovali zbog neozbiljnog odnosa prema sopstvenom zdravlju, s obzirom na njene poodmakle godine. Kraljica je takođe za događaj izabrala crnu boju i broš sa makovima. Izgled je dopunila ogrlicom i bisernim minđušama.

Ove godine Meghan i Harry se prvi put nisu pojavili – podneli su ostavke na svoja kraljevska ovlašćenja i preselili se u Sjedinjene Države. Međutim, izveštava se da je princ Harry poslao zahtev da se u njegovo ime položi venac na spomenik Neznanom vojniku, što je odbijeno. Ovo odbijanje je veoma uznemirilo vojvodu.

Najnovije