Harper's Bazaar Srbija

Kolekcija koju smo čekali: šta nam je „fabrika“ Alber Elbaza pripremila

“Trebalo mi je vremena da se ponovo zaljubim u modu“, rekao je Alber Elbaz na samom početku predstavljanja svoje kolekcije.

Godine 2016. neočekivano je napustio Lanvin ostavljajući milione žena širom sveta koje su volele njegove filigranske haljine i ironični nakit, neutešnim. Ali dogodilo se nešto što je ponovo aktiviralo njegovu maštu – poseta Silicijumskoj dolini. Tamo je počeo da smišlja plan svog dugo očekivanog povratka u modu. I tako je konačno predstavio ono što je od nas toliko dugo skrivao – svoju „fabriku snova“ AZ Factory. Pa, da li je vredelo čekati?

Gledajući prve plodove mukotrpnog rada, možemo sažeti: Elbaz je uspeo da sačuva sve ključne elemente zbog kojih je uvek bio voljen: svetle i vesele boje, besprekoran kroj, mašne i draperije u stilu mode pedesetih, naivan, blago infantilni nakit, i što je najvažnije – opšti osećaj radosti i slavlje koje je njegove kolekcije uvek razlikovalo od bilo kojih drugih.

Od prvog dana stvarao je više od lepe odeće koja dobro stoji. Stvorio je san i živu emociju – proizvod koji nije samo redak, već zaista jedinstven. Nešto što nije lako kupiti. Dizajner je mogao satima da govori o svojoj ljubavi prema ženama, ali njegove haljine, sposobne da ukrase i istaknu bilo koga, govorile su glasnije od bilo koje reči. I u debitantskoj kolekciji AZ Factory ih ponovo vidimo – ali prošle su kroz neku nadogradnju.

Prvo, one su sada dostupne u bilo kojoj veličini: Alber je uvrstio principe različitosti i uverava da će njegove nove kreacije izgledati podjednako dobro na bilo kojoj figuri. Drugo, nije gubio vreme u Silicijumskoj dolini. Tražeći pomoć vodećih inženjera, odlučio je da stvori tkaninu koja savršeno „grli“ svaki centimetar ženskog tela – bez nabora ili prekomerne krutosti i zatezanja. Zvuči već kao savršena stvar? Elbaz se zapitao zašto sve ženske stvari imaju pozadi ušivene patentne zatvarače? Zašto žene moraju tražiti od nekoga da im pomogne da zakopčaju haljinu? On i njegov tim smislili su patentne zatvarače koji se mogu zatvoriti bez pomoći – zahvaljujući izduženom klizaču. I kako niko ranije nije pomislio na ovo?

I dalje tražeći kompromis između estetike i udobnosti, Alber se pitao zašto mnoge žene i dalje više vole štikle od udobnih patika. Odgovor se pokazao što jednostavnijim: lepo izdužuju noge i istežu figuru. Tada je odlučio da stvori najudobnije patike koje bi imale isti efekat – i pružio im graciozni šiljasti vrh. Rešenje pronađeno!

Ipak, patike nisu poslednji sportski element u kolekciji. Udobna i lepa odela za trening su sada potrebna više nego ikad – karantin je vratio našu ljubav prema udobnoj odeći, kao i prema sportu. Ali šta ako odmah nakon joge treba požuriti na poslovni sastanak ili čak na večernji događaj? Alber je takođe smislio izlaz. Stvorio je čitav garderober, gde možete brzo obući suknju od tafta i jaknu preko helanki i gornjeg dela – i spremni ste da idete čak i na crveni tepih. Nije ignorisao trend kućne odeće i kreirao pidžamu.

Generalno, rezultat je savršena capsule kolekcija za sve prilike. Istina, Elbaz baš i ne voli ovu definiciju. „Ja sam hipohondar, a reč „capsule “podseća me na antibiotike“, priznaje on. Pa, nazovimo to onda garderobom.

Ne znamo koliko ste fascinirani svim ovim tehničkim karakteristikama ovih novih stvari, ali jedno je sigurno: osećaj udobnosti, slobode i radosti koje su spremni da vam pruže sigurno ćete ceniti. Takva iskrena radost upravo je postala katastrofalno mala kako u životu uopšte, tako i u modi posebno. Zato cenimo Albera Elbaza.

Najnovije