Kupite ih sada i nosite zauvek: 11 najlepših bež kaputa

Počelo je sa kamel kaputima i potom, evoluralo u sve nijanse bež i krem outwear komada koje možete (ili ne možete) da zamislite.

Uvek me je fasciniralo kratko pamćenje u vezi modnih trendova. Kada sa pre desetak godina ponovo pojavio na velikim vratima “najpoželjnijih trendova” sezone, svaka druga ili makar treća žena u Beogradu otrčala je do Zare, da pribavi svoj primerak kaputa u kamel tonu. Bio je to neprevaziđeni hit te zime. Nekako se ispostavilo da su samo žene od stila na vreme otkrile ovu magičnu formulu za postizanje luksuznijeg izgleda. Sve to zahvaljujući minimalizamu, klasici i odvažnosti da ponesu boju, koja se prethodnih zima kretala u uskom spektru od teget, preko sive do crne boje.

I onda, otkrovenje: bež! I to ne bilo kakava bež boja, već ona koja naginje pomalo ka braon, ton koji je dobio ime “camel”. Ta zima, a bome i proleće, pa i nova jesenja i zimska sezona nakon nje, bili su presedan za “kapute u kamel boji”.

Zašto pod navodnicima i zašto ironičan ton? Zato što “kamel boja” zapravo ne postoji. Postoje kamel kaputi – načinjeni od kamilje dlake i postoje kaputi u bež i krem nijansama.

Međutim, činjenica je da kamel kaputi jesu određenog bež tona i da je ova neutralna boja vremenom, ali istorisjki zapravo zahvaljjući kamel kaputu, postala mnogo veći sinonim za luksuzniji izgled, no što su to neutralni klasici poput crne i bele.

Prvi kaput od kamljie dlake koji dobija modnu pažnju, jeste onaj kreiran od strane britanskog brenda Jaeger i to davne 1908. Onda na scenu stupaju Lauren Bacall, Jackie Kennedy i Marilyn Monroe i kamel kaput zvanično postaje sinonim za glamur i luksuz (pogotovo recimo ukoliko ga kombinujete sa dijamantima).

Međutim, njegova neutralana paleta koja će svakom izgledu podariti dašak luksuza – naročito ukoliko ovaj ton kombinujete sa crnom, nije razlog zbog koga je kamel kaput bio na ceni. On je to svakako prvenstveno bio zbog materijala od koga je načinjen, a koji je pored “skupog” izgleda garantovao i toplinu i da, dugotrajnost.

Ukoliko postoji kaput koji može da se pohvali čuvenom modnom krilaticom “kupite sada, nosite zauvek” to su onda kamel kaputi. I da, oni naravno jesu skuplji od klasičnog vunenog kaputa, ali sa razlogom.

Međutim, ukoliko sebi ne možete da priuštite kamel kaput, onaj u nijansi jednog takvog može da bude i te kako bezvremen klasik u vašem garderoberu.

Prošle zime opet se dogodila ekspanzija kaputa u pomenutom tonu, mada je ovoga puta bila u pitanju klasična bež. Sa punim pravom. Total bež look, kombinacija bež i crne, teget, braon, sive, pa i bele, sve su to dobitne kombinacije visoko kotirane na strani elegancije. Ni jedna kaput ne izgleda luksuzno u kombinaicji sa patikama, kao što je to kaput krem nijanse.

Zato ukoliko se u jeku sezone sniženja, nećkate izmešu neutralnih klasika, jasno vam je šta je naš savet. Možda će modni svet na par godina opet zaboraviti na ovaj bezvremeni komad, ali on nikada neće biti prevaziđen. Da, sa razlogom.

Tekst: M.B.

Foto: Promo, harpersbazaar.com

Najnovije