Met gala 2023: Sve što treba da znate o prestižnom modnom događaju

Prvi ponedeljak u maju biće posvećen Karlu Lagerfeldu.

Rihanna 2017 na Met gali čija je tema bila Rai Kawakubo/Comme des Garcons: Art of the In-Between

Jedna od najznačajnijih modnih manifestacija na svetu, Met gala, koja se tradicionalno organizuje svakog prvog ponedeljka u maju, ove godine biće održana prvog maja u Metropliten muzeju u Njujorku sa temom: Karl Lagerfeld: A Line of Beauty, u čast dizajnera koji nas je napustio 2019. godine.

Kako je rekla jedna od glavnih organizatorki događaja, urednica američkog Voguea Anna Wintour, ona je još od Karlovog odlaska razmišljala o tome da Met bal i modnu izložbu posveti njemu. 

Osim teme, i domaćine večeri je odabrala Anna, a ove godine su to, uz nju, Roger Federer, Dua Lipa, Penelope Cruz, Michaela Koel.

Događaj koji je ustanovljen davne 1943.  godine, ali od sedamdesetih ima glamurozniji pristup, humanitarnog je karaktera i na njemu se prikupljaju sredstva za The Costume Institute, deo Metropoliten muzeja u kojem se održavaju izložbe. Ovogodišnja izložba je posvećena Karlu, ali nosi ime po estetskoj teoriji Williama Hogartha iz 1753. godine (The Analysis of Beauty) i baviće se prevođenjem Lagerfeldovih 2D skica u 3D odeću. 

Na modnoj izložbi, koja se za javnost otvara 5. maja, biće izloženo više od 150 kreacija legendarnog nemačkog dizajnera koje je napravio za sopstveni brend, kao i za modne kuće Fendi i Chanel, modnu kuću Chlóe i one koje je ranije dizajnirao, na početku svoje karijere, radeći kao asistent za Pierrea Balmaina i Jeana Patoua.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije