Harper's Bazaar Srbija

Gilded glamour

Met gala je završena, vreme je za sumiranje utisaka i pravljenje lista najbolje i najgore obučenih zvanica.

Prvi ponedeljak u maju (i ptice na grani znaju) rezervisan je za najveći modni događaj na planeti, Met galu. Manifestacija koju od 1995. godine vodi urednica Voguea, Anna Wintour, humanitarnog je karaktera (prikuplja se novac za Metropolitan muzej), uvek ima temu (koja se poklapa sa godišnjom temom izložbe muzeja) i na nju ne može doći niko ko nije pozvan – ne mogu da se kupe karte. Zvanice prvo šetaju crvenim tepihom, slikaju se, penju uz stepenice, razgovaraju sa novinarima, odlaze na izložbu, a onda na večeru nakon koje slede nastupi dogovorenih izvođača (ove godine nastupao je Lenny Kravitz). Ono što se kasnije dešava, nakon defilea na crvenom tepihu, obavijeno je velom tajne jer je slikanje apsolutno zabranjeno, ali to nije ni važno – sve što javnost zanima, ali i same zvanice, jeste ko je šta obukao odnosno da li je odgovorio zadatu temu.

Tema ovogodišnje svečanosti bila je Gilded glamour odnosno glamur koji se odnosi na poseban deo američke istorije “gilded age” ili “pozlaćeno doba”, s kraja 19. veka. Bio je to trenutak kada je zabeležen ogroman ekonomski napredak u Americi i kada su počele da se bogate porodice čiji potpomci žive i danas u Njujorku (Rockfellerovi na primer), a koje su svoje bogatstvo pokazivale kroz ekstravagantan stil života, samim tim i modu. Nosile su se skupe sjajne tkanine, raskošne boje, raskošan nakit, zlato i biseri, ogromni šeširi sa perjem, cvećem, haljine su imale žičane konstrukcije, krinoline, pertle, korsete – struk je obavezno bio istaknut.

Uprkos tome što je tema bila poznata mesecima unapred, ove godine je samo nekoliko zvanica pogodilo temu, iako je, nevezano za zadatak, bilo sjajnih kreacija na crvenom tepihu. Mnoge poznate ličnosti došle su u zlatnoj odeći, odnosno doslovno su shvatile prevod “gilded glamour“, a jedna od njih je Kim Kardashian, koja se pojavila u haljini koju je tačno pre 60 godina nosila Marylin Monroe dok je Johnu F. Kennediju pevala pesmu za srećan rođendan. Zlatne su bile i Megan The Stallion, Amber Valeta, Bianka Balti, Cardi B, Kloi Kardashian. Ekstravagantno su izgledale manekenke Emiliy Ratajkowski, Gigi Hadid, Cara Delevigne, kao i glumica Jessie Buckley koja je stavila fake brkove.

Mnoge dame obukle su crne kreacije, a neke od njih su Vanessa Hudgins, Maude Apatow, Naomi Campbell, Kendall Jenner, Bella Hadid, Kate Moss, Nicki Minaj, Amy Schumer, Venus Williams, kao i bele, koje su na sebi imale Hailey Bieber, Emma Stone, Cynthia Erivo, Alexa Chung, Kylie Jenner. Žene koje su pogodile temu bile su Sarah Jessica Parker, Billie Elish, Emma Corrin, Normani, Rosalía.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue France (@voguefrance)

Osim zvanica koje su došle na gala veče, bio je primetan izostanak onih koji su uvek rado viđeni na Met crvenom tepihu, a među njima su Rihanna, Zendaya, Harry Styles, prošlogodišnja zvezda Met gale – Lady Gaga, Madonna, Jennifer Lopez i Ben Afleck, Beyonce, Taylor Swift, Amal i George Clooney, Megan Fox i Machine Gun Kelly, Anya Tylor Joy.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije