Harper's Bazaar Srbija

Modni manifest Coco Chanel

Vodimo vas na jedinstvenu izložbu u Victoria

Gabrielle Chanel, 31 rue Cambon, Paris 1937, Fotografija: Roger Schall/Condé Nast/Shutterstock

U organizaciji Muzeja V&A u Londonu biće predstavljena prva izložba u Velikoj Britaniji posvećena radu francuske kreatorke Gabrielle Coco Chanel. Postavka prikazuje evoluciju njenog vanvremenskog dizajnerskog stila i osnivanje modne kuće Chanel, od otvaranja prve prodavnice šešira u Parizu 1910. godine do predstavljanja njene poslednje kolekcije 1971. godine. Biće prikazano preko 180 kreacija, viđenih zajedno po prvi put, kao i nakit, modni dodaci, kozmetika i parfemi.

Dorothy + Little Bara priest, Paris (Vogue) © 1960 William Klein

Putovanje kroz različite faze njenog kreativnog puta – od skromnog porekla na francuskom selu do osnivanja svetski poznate modne kuće, zatim istorijski trenuci, kao što su stvaranje ikoničnih Chanelovih komada poput malih crnih haljina, legendarnih kostima i luksuznih torbi, biće prikazani uz pomoć autentičnih artefakata, skica i fotografija koje svedoče o njenom neumornom radu i strasti prema modi.

Prikazujući niz impresivnih Chanel modela, nekih od najznačajnijih tokom njenih šezdeset godina stvaranja, izložba analizira njen profesionalni put, nastanak i razvoj njenog stila, kao i njen doprinos istoriji mode istićući britanske inspiracije, kao što je usvajanje tvida i drugih tekstila proizvedenih u Britaniji. Postavka istražuje pionirski pristup modne gracije koja je trasirala put novoj ženskoj eleganciji i i dalje utiče na način na koji se žene oblače i danas.

Izložba Modni manifest  Gabrielle Chanel, V&A muzej u Londonu 

Čuvena dizajnerka je prvenstveno dizajnirala odeću za sebe stvarajući modele koji odgovaraju nezavisnom i aktivnom načinu života, predvidevši potrebe i želje savremene žene. Kroz osam tematskih sekcija, postavka istražuje njen inovativan pristup tkanini, silueti i konstrukciji i ispituje na koji način je ona postavila nov okvir za modu u dvadesetom veku.

Osim toga, istražuje i njen pionirski duh koji je promovisao žensku emancipaciju i slobodu, osporavajući društvene norme i postavljajući nove standarde lepote.

Model Marion Morehouse u Chanel haljini. Fotografija: Edward Steichen objavljena u magazinu Vogue US, 1926

Edward Steichen/Condé Nast/Shutterstock

Bazirana na izložbi Gabrielle Chanel, Fashion Manifeto koju je organizovao Palais Galliera, Muzej mode u Parizu, postavka je reinterpretirana za potrebe V&A. Prikazaće se retko viđeni komadi iz kolekcije V&A, zajedno sa kreacijama iz Palais Galliere i Patrimoine de CHANEL, nasleđenim kolekcijama modne kuće u Parizu.

Među ključnim eksponatima nalaze se kreacije rađene za britanskog supermodela Anne Gunning (kasnije Lady Nutting) i holivudske zvezde Lauren Bacall i Marlene Dietrich.

Lydia Sokolova, Anton Dolin, Bronislava Nijinska i Leon Woizikowsky nakon izvođenja predstave ‘Le Train Bleu’ u Britaniji, u Coliseum teatru u Londonu, 1924. Fotografija: © Victoria and Albert Museum, London. © Sasha/courtesy Getty Images

Gabrielle Coco Chanel posvetila je svoj život stvaranju, usavršavanju i promovisanju nove vrste elegancije zasnovane na slobodi pokreta, prirodnom i opuštenom stavu, suptilnoj eleganciji, bezvremenom stilu za novu vrstu žene. To je bio njen modni manifest, nasleđe koje nikada nije izašlo iz mode.

Njen uspeh se zasnivao ne samo na funkcionalnosti, udobnosti i šik eleganciji njenih kreacija, već i na sposobnosti da shvati i tumači potrebe i želje žena svog vremena. Ova postavka prikazuje njen doprinos istoriji mode, kao i neverovatnu aktuelnost i trajnost Chanel stila, ističući jednu od najvećih vizionarki našeg vremena.

Izložba će trajati do 25. februara 2024. godine.

Priredila: Milena Kitić

Fotografije: Ljubaznošću Victoria & Albert Muzeja u Londonu

Najnovije