Harper's Bazaar Srbija

Na obali Sene: La vie en rose na Chanel način

Virgini Viard, kreativna direktorka kuće Chanel, prikazala je haute couture kolekciju za jesen - zimu 2023/24, na ulici.

Caroline de Maigret 

Igrajući se suprotnostima i kontrastima, nonšalantno i elegantno, isto vam je kao da stojite na liniji između snage i delikatnosti, što je, u kući Chanel, nešto što smatramo privlačnim – istakla je Virginie Viard, kreativna direktorka brenda Chanel, a u vezi sa kolekcijom za jesen – zimu 2023/24 koju je jutros prikazala na Nedelji visoke mode u Parizu. 

Iako nije luda za glomaznim i impozantnim prostorima kao njen prethodnik Karl Lagerfeld, haute couture reviju održala je na ulici (kontrast sam po sebi, posebno ako se ima u vidu da trenutno u Francuskoj besne protesti), na šetalištu odnosno keju reke Sene, čiju je kaldrmu ofarbala u roze.  

Reviju je otvorila četrdesetosmogodišnja Caroline de Maigret, jedna od najpoznatijih predstavnica francuskog je ne sais quoi šika – na svetu, noseći dugačak crni kaput od tvida sa dvostrukim kopčanjem, najavivši kreacije koje ćemo još nekoliko puta videti na pisti: čvrste krojeve od tvida, bilo da je reč o kaputima ili blejzerima, crnu – nekoliko dugačkih haljina bilo je crno, suknje, kao i kompleti. Bilo je tu i zlatne, ali i roze, a umesto konja, na koje smo navikli na haute couture Chanel revijama, ove godine pistom je prošetao jedan pas. Osim povodaca, manekenke su u ruci nosile i korpice sa cvećem, na nogama kultne Chanel dvobojne sandale i cipelice, na odeći kamelije, a na glavi raznobojne bandane i klasične šešire. 

Na zatvaranju revije manekenke su hodale u paru od dve i tri, a u pozadini se čula jazzy melodija iz osamdesetih – duet Elthona Johna i France Gall, Donner pour Donner.

U publici je, što predstavlja apsolutni standard na Chanel revijama, sedeo sam crème de la crème modnog establišmenta i zabavne industrije, među kojima se našao i George Lucas, tvorac Ratova zvezda, u društvu ćerke svog kolege, Sofije Koppole. Anna Wintour došla je u pratnji australijskog reditelja Baza Lurhmanna, a od glumaca u prvim redovima primećeni su Jenna Coleman, Riley Keough, Margaret Qually, Camila Morrone. 

Tu je i venčanica: 

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia 

 

Najnovije