Harper's Bazaar Srbija

Ko su TE Francuskinje čiji stil toliko volimo i kopiramo?

Parisian-style legende koje nas inspirišu dekadama.

Čuveni effortless parisian style nikada se nije menjao. Klasičan izgled jedne Francuskinje je prefinjen, šik i bezbrižan. I dok su one rođene sa tim, savršen outfit inspirisan Parižankama, za nas ostale – zahteva vremena.

Nebrojano mnogo puta smo istraživali i pisali o stilskoj estetici ovih modnih muza, kao i o načinu na koji se neguju, te o njihovom čitavom životnom stilu, no ko su te žene izvorno? Ko je uveo termin “parisko-ležerni šik”?

U nastavku teksta predstavljamo vam 8 francuskih muza.

Brigitte Bardot

Stil čuvene francuske glumice i modela, bez sumnje bio je jedan od najboljih i najuticajnijih tokom njenog vremena. Često se mogla videti sa istaknutim eyelinerom i messy punđom. Nosila je haljine koje su joj akcentovale figuru, te je simbol njene estetike bio ženstveno I razigrano.

Françoise Hardy

Muza mnogih rokenrol zvezda (poput David Bowie-a i Mick Jagger-a), bila je sušta suprotnost ženama 60-ih. Njen stil mogao bi se okarakterisati kao androgen. Volela je da nosi čupave kapute, mini haljine, trench mantile i bajkerske čizme.

France Gall

Poznata pevačica 60-ih, imala je prepoznatljiv eklektično-šarenolik stil. Volela je retro print i odvažne modne detalje.

Vanessa Paradis

Stilska ikona 90-ih godina, prava IT devojka tog vremena. Poznata je bila po boemskom pristupu: čizmama do članka, običnim majicama I jaknama sa vezom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🐈 (@felinists)

Charlotte Gainsbourg

Kao ćerka kultne Jane Birkin i muzičara Serge Gainsbourga, bila je predodređena da postane francuska modna muza. Njen pristup stilu je: minimalistička rokenrol zvezda, te joj se u garderoberu nalaze basic majice, kožne jakne I bajkerke.

Jeanne Damas

Poznata po svom effortless parisian šiku, dizajnerka i kreativna direktorka, digla je minimalističku modu na viši nivo. Moderna verzija Bardot šik stila, često zauzima stav da je manje uvek više.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeanne Damas (@jeannedamas)

Catherine Deneuve

Legenda francuske kinematografije, jedna od Saint Laurent muza, bila je ikona stila 60-ih godina. Praktično je izumela uska odela sa pantalonama i kratke večernje haljine.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.

Najnovije