Jednostavnost u najlepšem obliku: Report sa Nedelje visoke mode u Parizu

Predstavljamo najbolje među najboljima.

Valentino 

Valentino: Složenost u svom najednostavnijem obliku, tako može da se opiše revija haute couture kolekcija koju je priredio Pierpaolo Piccioli, kreativni direktor kuće Valentino, na poslednjoj Nedelji visoke mode koja se trenutno održava u Parizu. Za novu kolekciju, koju je nazvao Un Château, po mestu održavanja – u velelepnom istorijskom zdanju Château de Chantilly iz 17. veka, koje i danas označava simbol statusa i moći, sam dizajner rekao je da je puna paradoksa. Prvi paradoks krije se u tome što revija nije održana unutar dvorca, u nekoj od raskošnih prostorija kraljevskoj sjaja, već napolju – ispred samog ulaza.  

Na stepenicama dvorca prva se pojavila Kaia Gerber, a sa njom i drugi paradoks: na reviji visoke mode lepotica je nosila farmerke. Naravno, bio je to samo jedan od trompe – l’ oleil momenata, kako je kasnije naglasio dizajner, želeći da se poigrava vizuelnim iluzijama. Jeans koji je na sebi imala Kaia samo ima formu klasičnih Levi’s 501 farmerki, a u stvari je napravljen od gazara (svilene tkanine) i u potpunosti izvezen sitnim bisernim perlama koje su u Valentino ateljeu bojili u 80 nijansi indigo plave, kako bi oponašali teksturu farmerki.

Drugi trompe – l’ oleil odnosno vizuelna iluizija, jeste trapezasta bela haljina od perja, koje se lelujalo na blagom povetarcu, a koje zapravo i nije perje već – organza.

Victor&Rolf 

Victor & Rolf: Revijom visoke mode u Parizu modna kuća proslavila je 30 godina rada, a umesto da na pisti prikaže haljine u obliku rođendanskih torti i svećica, što bi bilo u njenom maniru, videli smo – kupaće kostime. A opet, sve je bilo u festive raspoloženju: komadi sa gomilom mašnica, modeli upakovani kao pokloni, 3 D poruke –  Dream, No i I WISH YOU WELL. Vrhunac revije bile su manekenke koje su oko vrata ili na leđima nosile obezglavljene lutke u smokinzima, čije tumačenje je, kako su sami dizajneri istakli, ostavljeno mašti publike. 

JPG by Julien Dossena

Jean Paul Gaultier: Novu kolekciju visoke mode francuskog brenda dizajnirao je gostujući dizajner, kreativni direktor kuće Pacco Rabbane, Julien Dossena. Poštovalac lika i dela osnivača brenda za koji trenutno radi, ali i modnog dizajnera koji ga je pozvao da kreira haute couture kolekciju za kuću koju je on osnovao, Jeana Paula Gaultiera, četrdesetogodišnji Francuz potrudio se da na pisti prikaže kreacije koje podsećaju i na španskog i na francuskog dizajnera. Na pisti se prvo pojavila replika Gaultierove pointy-bra haljine iz kolekcije za 1984. godinu. 

– JPG bio  je jedan od prvih dizajnera koji su poštovali socialni aspekt mode – odlazio bi na ulicu, gledao šta nose pripadnici različitih grupa, i prikazivao to na pisti, istakao je Dossena, koji je poželeo da napravi kolekciju koju će videti na “običnim” devojkama. Iz tog razloga je manekenkama, ugledajući se na to kako su prikazane statue koje simbolišu Liberté, Egalité, Fraternité stavljao dijademe na glave, razmišljajući – zašto to ne bi mogle da nose devojke na ulici? Komade koje su lepotice nosile na glavi nalazio je u vintage shopovima i na pijacama, baš kao što je nekad radio Gaultier. Neoklasične statue šetale su pistom, obučene u odeću koja je miks haute couture-a i ulične mode (u čemu je Gaulter majstor), među kojima su posle dugo vremena primećene Natalia Vodianova i Laetitia Kasta. 

Balenciaga: Poslednjom kolekcijom visoke mode Demna Gvasalia vratio se, kao što je i obećao – korenima i samoj odeći. Samo otvaranje revije nagovestilo je divnu kolekciju – na sceni se pojavila Danielle Slavik, model koji je radio sa Cristobalom Balenciagom lično, noseći repliku haljine koju je on pravio za Grace Kelly – glumica je modnog kreatora tražila kreaciju za proslavu svog četrdesetog rođendana. Na pisti su se zatim ređali dekonstruisani kaputi, blejzeri i haljine (bez gornjeg dela), kaputi sa dekonstruisanim donjim delom, duge metalne haljine, duge svilene haljine u plavoj, crvenoj i beloj i roze boji, a zanimljivo je da je i Demna u kolekciju visoke mode ugurao džins. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga)

. Branim se kreiranjem odeće, istakao je Demna na konferenciji za štampu pre same revije, što je pokao i poslednji model na pisti odnosno kraj revije, možda i efektniji od njenog početka: “pistom” je prošetala manekenka odnosno američka umetnica Eliza Douglas, noseći metalnu oklop-haljinu.

Oklop – haljina, umesto venčanice, nešto je što bi verovatno ponela sama Jovanka Orleanka, kojom je Demna bio inspirisan.

– Možda ne bi bila spaljena na lomači, zbog toga što je nosila mušku odeću, da je tada imala ovakvu haljinu, rekao je modni kreator, upoređujući sebe sa junakinjom: I sam sam čitavog života bio proganjan zbog onoga što oblačim

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga)

 

Armani Privé: Kad je moda u pitanju, Giorgio Armani, koji ove godine slavi 89. rođendan, nikada nije odsupao od svojih prinicipa. Ako vam pri pomisli na njegov dizajn na pamet padnu duge eterične siluete, savršen kroj, rezervisan, sveden glamur i haljine kakve bi nosile ikone starog doba Holivuda, onda ste na tragu da pogodite kako je izgledala njegova poslednja revija visoke mode. Ovog puta je jedino, čini se više nego ikad, bio inspirsan ružama – gotovo svaka kreacija na sebi je imala barem jedan cvet. 

Armani Prive 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram

Video: YouTube 

 

 

Najnovije