Harper's Bazaar Srbija

Neon, šljokice i leopard – i bez feminizma u novoj kolekciji Dior Pre-Fall 2021

Maria Grazia Chiuri predstavila je svoju najironičniju kolekciju

Pandemija je podelila dizajnere u dva tabora. Dok se neki oslanjaju na pogodnost, praktičnost i klasičan dizajn, drugi ulaze u nesputani eskapizam i rade takve stvari kao da je sve na svetu kao i pre – i još bolje. Sasvim neočekivano, čak i obično pomalo suzdržana Maria Grazia Chiuri pridružila se drugoj grupi. Njene kolekcije za Dior obično karakterišu mirne šeme boja, praktične siluete i naglašeni fokus na feminizam. Ništa od ovoga nećete videti u novoj Dior Pre-Fall 2021 kolekciji francuske kuće.

Umesto toga, postoje eksplozivne svetle boje, puno leopard dezena i sjaja. Među svojim izvorima inspiracije, dizajnerka navodi 80-e, zabave, pop kulturu i kultni italijanski brend tog vremena, Fiorucci. Rezultat je eksplozivna mešavina životinjskih otisaka, metalik tkanina, krupnih blistavih šljokica i neonskih nijansi zelene, plave i narandžaste. Bez dosade, svakodnevna odeća i „bezvremenska klasika“ – prava garderoba za zabave (za koju smo sigurni da će i dalje biti)!

A upravo takva lagana i ironična odeća nedostaje svima u jeku globalne krize izazvane koronavirusom. Slažete se, ponekad želite negde pobeći od svih problema – bar mentalno. Ako će vam u ovome pomoći haljina sa šljokicama ili kaput leopard dezena, zašto ne? Na kraju krajeva, odeća ponekad može imati terapeutski efekat – i, bar na kratko, pomoći da se odvrati pažnja od okolnog haosa i rastuće anksioznosti. Posebnu pažnju u ovom smislu zaslužuju stvari sa ironičnim otiskom sa malim tiranosaurusima – toliko dirljivim u njihovoj infantilizmu da je nemoguće ne nasmejati se.

Maria Grazia Chiuri pozvala je najprikladniju heroinu za snimanje nove kolekcije – legendarnu stilistu i fotografkinju Maripol. 80-ih je na svom polaroidu snimala Grace Jones, a takođe je učestvovala u stvaranju stajlinga mlade Madone. I ako neko poznaje navedenu eru bolje od bilo koga drugog, onda je to definitivno ona.

foto:harpersbazaar.ru

Najnovije