Harper's Bazaar Srbija

Nova epizoda Inside Chanel govori o plesu i delima Mademoiselle

Kako su Coco Chanel i Sergei Diaghilev zajedno izvršili revoluciju u svetu mode i umetnosti?

Život Gabrijele Chanel odvijao se u krugu najvećih umetnika svog vremena.

Zajedno sa revolucijom u svetu mode, započetom uz pomoć Mademoiselle, ples je takođe doživeo promene. Ovde je Chanel pronašla odjek mode koji je želela da ponudi ženama: telo oslobođeno ograničenja i postignuto savršenstvo u pokretu, kao personifikacija nove vrste ženstvenosti.

Modna kuća Chanel nastavlja niz videa o životu velike Mademoiselle. U novom filmu, brend govori o prijateljstvu između Chanel i Sergea Diaghileva – kako su povezani moderni ples i jedinstveni Chanel stil.

1913. Gabrielle Chanel je bila oduševljena baletom “The Rite of Spring”. Sa čuvenim Sergeom Diaghilevim, upoznala se u voljenoj Veneciji, koju je posetila sa svojom najboljom prijateljicom Misiom Sert. Ona je podelila njegovu inovativnu viziju višestruke umetničke forme koja kombinuje ples, muziku, slikarstvo, scenografiju i kostime. Poznanstvo je označilo početak dugogodišnjeg prijateljstva, koje je svetu dalo brojne kreativne saradnje.

Prva je bila nova produkcija „The Rite of Spring“, a posle Diaghileve smrti 1929, Chanel je nastavila saradnju sa ruskim baletom Monte Carlo. Upravo je Gabrielle Chanel pomogla da se reprizira ovaj balet ponovo 1920. zahtevajući potpunu diskreciju i anonimnost, ona je zapečatila svoj prvi čin pokroviteljstva.

“U našem baletu ples je samo jedan element predstave, pa čak i onaj najvažniji … revolucija koju smo preduzeli u baletu, možda ima manje veze sa specifičnim plesnim poljem nego sa setovima i nošnjom.” – reči Sergeja Diaghileva korišćene su za otvaranje stogodišnje izložbe Ballets Russes u Pariskoj operi 2009. godine. Savršeno sumiraju duh pariske avangarde i takođe odražavaju želju Gabrielle Chanel da unese pokret i život u odeću koju je kreirala za žene.

Gracioznost i sloboda otelotvoreni plesom redovno bi se uvukli u kreacije Gabrielle Chanel. Kombinujući ples i modu, Gabrielle Chanel napravila je sintezu dve kreativne forme obeležene prolaznim i efemernim, nadilazeći pojam odeće bukvalno u pokretu, kako bi koristili ženskom telu da bude zauvek oslobođeno.

Savremeni ples odaje počast Chanelu: na primer, 2019. godine, Boljšoj teatar predstavio je istoimeni balet o njenom životu. Ulogu Gabrielle Chanel igrala je Svetlana Zaharova, a dizajneri su kreirali 85 kostima na osnovu originalnih skica modne kuće Chanel.

www.InsideChanel.com
#InsideChanel

 

Najnovije